Abdeslam was in flat waar politie beschoten werd

Print

In de flat in de Driesstraat in Vorst, waar dinsdag een schietpartij plaatsvond, werden vingerafdrukken gevonden van terrorist Salah Abdeslam. Dat raakte vrijdagmiddag bekend. Enkele uren nadat het nieuws bekendraakte, werd Abdeslam levend ingerekend tijdens een grootschalige politieactie in Sint-Jans-Molenbeek.

Lees ook: Salah Abdeslam opgepakt in Molenbeek

De schietpartij dinsdagnamiddag vond plaats toen vier Belgische en twee Franse agenten aanstalten maakten om een huiszoeking uit te voeren in een flat in de Driesstraat. Uit het onderzoek was immers gebleken dat de flat mogelijk gebruikt was om valse identiteitsdocumenten aan te maken. 

De speurders hadden redenen om aan te nemen dat de flat in de Driesstraat onbewoond was, maar toen de deur van het appartement werd geopend, werden de politiemensen onmiddellijk onder vuur genomen door minstens twee personen, gewapend met een riot gun en een kalasjnikov. Er ontstond een kort maar hevig vuurgevecht waarbij twee Belgische en een Franse agent lichtgewond raakten.

In de uren na de eerste schietpartij werd vanuit het appartement nog verschillende keren geschoten op de aanwezige politiemensen. Daarbij raakte een Belgische agent lichtgewond aan het hoofd.

Scherpschutter

Uiteindelijk slaagde een scherpschutter van de politie erin één man neer te schieten toen die nogmaals het vuur wilde openen op de politie. Toen de agenten later de flat binnenvielen, werd het lichaam van die man aangetroffen naast een kalasjnikov en een boek over salafisme. De dode man werd later geïdentificeerd als Mohamed Belkaïd, een 35-jarige Algerijn die illegaal in België verbleef en enkel bekend was voor een diefstal in 2014.Nu is echter bevestigd dat Belkaïd bij het gerecht stond als Samir Bouzid, een van de handlangers van Salah Abdeslam.

Twee mannen die zich ook in het appartement bevonden, konden ontsnappen. Of Salah Abdeslam één van hen was, is nog niet geweten.

De agenten hadden zelfs maar weinig aanwijzingen om mee aan de slag te gaan. "De één is mager en groot, van de ander weten we niets." Verder dan de ene robotfoto kwamen ze niet.

"De Algerijn"

Uit een fiche met informatie over Belkaïd, die de voorbije dagen circuleerde, zou blijken dat de man vanaf 19 april 2014 aan de zijde van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië gevochten zou hebben. Hij zou dan teruggekeerd zijn en als laatste land van verblijf wordt Zweden genoemd. Belkaïd gebruikte ook de strijdnaam Abu Abdel Azziz al-Jazayri ('de Algerijn'). Volgens die fiche zou Belkaïd dus niet enkel lid geweest zijn van IS, maar zou hij zich ook gemeld hebben als vrijwilliger voor een zelfmoordaanslag.