© Photo News

© AP

© Sven Dillen

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail:
thumbnail:

Abdeslam was in flat waar politie beschoten werd

In de flat in de Driesstraat in Vorst, waar dinsdag een schietpartij plaatsvond, werden vingerafdrukken gevonden van terrorist Salah Abdeslam. Dat raakte vrijdagmiddag bekend. Enkele uren nadat het nieuws bekendraakte, werd Abdeslam levend ingerekend tijdens een grootschalige politieactie in Sint-Jans-Molenbeek.

wver/tomas

Lees ook: Salah Abdeslam opgepakt in Molenbeek

De schietpartij dinsdagnamiddag vond plaats toen vier Belgische en twee Franse agenten aanstalten maakten om een huiszoeking uit te voeren in een flat in de Driesstraat. Uit het onderzoek was immers gebleken dat de flat mogelijk gebruikt was om valse identiteitsdocumenten aan te maken.

De speurders hadden redenen om aan te nemen dat de flat in de Driesstraat onbewoond was, maar toen de deur van het appartement werd geopend, werden de politiemensen onmiddellijk onder vuur genomen door minstens twee personen, gewapend met een riot gun en een kalasjnikov. Er ontstond een kort maar hevig vuurgevecht waarbij twee Belgische en een Franse agent lichtgewond raakten.

In de uren na de eerste schietpartij werd vanuit het appartement nog verschillende keren geschoten op de aanwezige politiemensen. Daarbij raakte een Belgische agent lichtgewond aan het hoofd.

Scherpschutter

Uiteindelijk slaagde een scherpschutter van de politie erin één man neer te schieten toen die nogmaals het vuur wilde openen op de politie. Toen de agenten later de flat binnenvielen, werd het lichaam van die man aangetroffen naast een kalasjnikov en een boek over salafisme. De dode man werd later geïdentificeerd als Mohamed Belkaïd, een 35-jarige Algerijn die illegaal in België verbleef en enkel bekend was voor een diefstal in 2014.Nu is echter bevestigd dat Belkaïd bij het gerecht stond als Samir Bouzid, een van de handlangers van Salah Abdeslam.

Twee mannen die zich ook in het appartement bevonden, konden ontsnappen. Of Salah Abdeslam één van hen was, is nog niet geweten.

De agenten hadden zelfs maar weinig aanwijzingen om mee aan de slag te gaan. "De één is mager en groot, van de ander weten we niets." Verder dan de ene robotfoto kwamen ze niet.

Uit een fiche met informatie over Belkaïd, die de voorbije dagen circuleerde, zou blijken dat de man vanaf 19 april 2014 aan de zijde van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië gevochten zou hebben. Hij zou dan teruggekeerd zijn en als laatste land van verblijf wordt Zweden genoemd. Belkaïd gebruikte ook de strijdnaam Abu Abdel Azziz al-Jazayri ('de Algerijn'). Volgens die fiche zou Belkaïd dus niet enkel lid geweest zijn van IS, maar zou hij zich ook gemeld hebben als vrijwilliger voor een zelfmoordaanslag.

Dit is een van de twee voortvluchtige terroristen

Twee terroristen ontsnapten vannacht na een vuurgevecht met de politie uit een belegerde woning in Vorst. De robotfoto van een van de twee mannen lekte uit.

Zo komen kalasjnikovs in ons land

© Photo News

Het was een vraag die velen zich stelden na het terreuronderzoek in Vorst: hoe komen terroristen in hemelsnaam aan al die zware wapens. Kalasjnikovs zijn namelijk verboden oorlogswapens die niet zomaar aangekocht kunnen worden in wapenwinkels. Een wapenexpert gaf meer duidelijkheid op QMusic.

“Kalasjnikovs behoren tot het illegale wapencircuit en zijn daar razend populair. Het is helemaal niet zo moeilijk aan die wapens te geraken, maar je moet wel weten waar je moet zijn. Dat is niet zomaar bij eender welke wapenhandelaar. Je vindt ze enkel wanneer je banden hebt met het criminele milieu.”

“Hoe die wapens bij ons raken? Ze worden vanaf de Balkan naar ons gesmokkeld. Dat gebeurt bijna altijd met de auto. De wapens worden verstopt in een valse wand in de auto, in sportzakken, etc. Eenmaal dergelijke smokkelaars de Schengenzone binnen zijn, hebben ze vrij spel. Vanaf daar gelden er namelijk geen grenscontroles meer, waardoor ze de wapens overal kunnen heen smokkelen.” De enige manier dat dergelijke smokkelaars dan nog tegen de lamp lopen, is wanneer politie ze al op het spoor was en ze ergens tijdens de smokkelroute aan de kant zet.

Rudi Vranckx: “Zo konden twee terroristen ontkomen”

© BELGA

Het is de vraag die iedereen zich stelt: hoe is het mogelijk dat twee terroristen konden ontkomen bij de politieactie gisteren, waarbij bijna 200 agenten werden opgetrommeld? “Niets nieuws onder de zon”, vertelde Rudi Vranckx op MNM.

“Na de aanslagen in Parijs en de voortvluchtige Abdeslam is duidelijk geworden dat dergelijke mensen safehouses hebben: huizen van anderen waar ze kunnen onderduiken, sympathisanten van de terroristen. De actie van gisteren begon met 6 politieagenten, voorzien van een kogelwerend vest en een pistool, die op zoek gingen naar dergelijk safehouse in Vorst. Niemand had verwacht dat in dat huis ook effectief mensen zouden zitten. Dat verrassingseffect zorgde ervoor dat twee van de drie konden vluchten. Het duurde een half uur vooraleer de speciale interventiediensten aanwezig waren, maar toen was de vogel natuurlijk al lang gaan vliegen”, aldus Vranckx.

“Of ze momenteel nog in België zijn? Dat is goed mogelijk. Ik heb er geen zicht op hoeveel safehouses er nog zijn in Vorst en omstreken, maar de kans is zeer reëel dat de voortvluchtige terroristen meteen naar een ander safehouse in de buurt zijn gevlucht.”

Charles Michel: “We zijn aan een drama ontsnapt”

© Photo News

Premier Charles Michel heeft dinsdagavond een verklaring afgelegd over de antiterreuractie, samen met ministers Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en Koen Geens van Justitie. Volgens de premier is de antiterreuractie nog altijd aan de gang en is een drama vermeden.

“In naam van de regering wil ik alle steun, dank en aanmoediging uitspreken voor onze veiligheidsdiensten en onze magistraten die onder moeilijke omstandigheden hun werk doen”, zei Michel. “We weten dat ze een moeilijke, complexe taak hebben. Vandaag toont opnieuw aan dat politiemensen geen gewone job hebben, maar soms hun leven op het spel zetten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik wil ook de bevolking van Vorst en de betrokken wijken bedanken voor hun koelbloedigheid, net als onze lokale besturen voor hun oproepen tot kalmte”, zei de eerste minister voorts.

Premier Michel bevestigde dat de huiszoeking plaatsvond in kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Vandaar ook de aanwezigheid van een Franse agente, die net als drie Belgische collega’s lichtgewond raakte. Volgens de premier is België aan erger ontsnapt. “We hebben geluk gehad, dit had een drama kunnen zijn.”

Justitieminister Koen Geens onderstreepte dat ze deel uitmaakten van een Belgisch-Frans joint investigation team, zoals die wel vaker op pad gingen sinds de aanslagen in Parijs. “Haar aanwezigheid was dus een toevalligheid en moet zeker niet worden gekaderd in het feit dat dit een huiszoeking was waarvan men onvoorstelbaar veel verwachtte”, aldus Geens.

Michel volgde de situatie deze namiddag van minuut tot minuut op en stond in de loop van de avond samen met ministers Jan Jambon en Koen Geens van Binnenlandse Zaken en Justitie in permanent contact met de veiligheidsdiensten.

Woensdag roept de premier de Nationale Veiligheidsraad samen die de bevoegde ministers en de toplui van de veiligheidsdiensten samenbrengt. Dat bleek dinsdagavond nog niet mogelijk, aangezien de operaties nog aan de gang zijn.

Het federaal parket zal in tussentijd wel nog communiceren, aldus de premier.

Terreurexpert: “Jihadcel in Vorst was aanslag aan het voorbereiden”

© BELGA

De antiterreuroperatie van dinsdag in Vorst heeft blijkbaar een jihadistische terreurcel, al dan niet in wording, verrast. De huiszoeking gebeurde net op het moment dat de cel iets aan het bekokstoven was, mogelijk een aanslag in een Europese stad. Dat zegt contraterreurexpert Claude Moniquet in een interview met persagentschap Belga.

Net zoals eerder al werd verteld, bevestigt ook Claude Moniquet dat de agenten onmogelijk konden weten dat er zich zulke gevaarlijke personen schuilhielden in het huis in Vorst. “De huiszoeking was een eerder banale actie in een appartement, waarvan men dacht dat het leegstond omdat er geen water- of elektriciteitsabonnement was. De agenten hadden dan ook een minimum aan voorzorgsmaatregelen getroffen. Maar ze zijn uiteindelijk op een terreurcel, of een terreurcel in een beginstadium gestoten.

Volgens Moniquet is het duidelijk dat de terreurcel iets aan het bekokstoven was. “Het ging om zwaarbewapende personen, getuige daarvan de aanwezigheid van 11 laders van kalasjnikovs. Bovendien weet men sinds de aanslagen van Parijs dat we gelijktijdige en gecoördineerde aanslagen in verschillende Europese steden kunnen verwachten. ISIS spreekt erover in zijn propaganda, de inlichtingendiensten beschikken over aanwijzingen in die richting.” En het ergens ook logisch, zegt Moniquet. Met de lente in aantocht zullen de grondgevechten en luchtaanvallen in Irak en Syrië nog toenemen en dat zal IS verzwakken. De enige mogelijkheid die IS dan heeft om een afleiding te veroorzaken is het plegen van aanslagen in het buitenland. “De knipperlichten stonden al lang voor 13 november op rood, we wisten sinds begin 2015 dat er een grote kans op aanslagen bestond. Dat besef is nu nog groter. We weten dat ze er de middelen voor hebben. Ik zou overigens niet verwonderd zijn indien we in de loop van de komende dagen een golf van politieacties zien in landen als Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Oostenrijk”, klinkt het.

Het is niet duidelijk of de vele antiterreuracties, zoals die in Vorst, daar iets aan kunnen veranderen. Het verstoort de plannen van de terroristen wel, maar hen tegenhouden zal het niet. “Het incident in Vorst toont aan dat de jihadisten erg vastbesloten zijn. Dit zijn mensen die de trekker overhalen nog voor ze nadenken of praten. Er valt absoluut niet te onderhandelen, zij zijn er om te doden of gedood te worden.”

Eén leven van minder groot belang dan organisatie

Mohamed Belkaïd, die bij de actie werd doodgeschoten, heeft zich bijvoorbeeld duidelijk opgeofferd om de politie op te houden en om zijn medeplichtigen te laten ontsnappen. Het toont aan dat zijn leven van minder groot belang was dan de organisatie en zijn medeplichtigen. Ook zijn profiel baart zorgen, hij was amper gekend bij de politie. Tegelijkertijd hebben de speurders met een beetje geluk, in het appartement niet alleen dna-sporen aangetroffen maar ook informaticamateriaal en telefoongegevens.

“Dat zou ons meer informatie kunnen opleveren over de banden tussen de verschillende cellen in Europa, de identiteit van diverse personen of hun geografische locatie kunnen bevestigen of onthullen. Maar zeker weten we dit nog niet, daarvoor is het te vroeg. De twee gevluchte verdachten hebben er waarschijnlijk alles aan gedaan om computers en telefoons mee te nemen. En indien ze op hun vlucht toch gelokaliseerd worden, zullen ze met geweld reageren. Want deze personen beschikken altijd over bergplaatsen en hebben geen problemen om aan wapens te geraken. De kans dat ze levend kunnen worden gevat, is zeer klein”, besluit Moniquet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER