© Katrijn Van Giel

Herman Van Goethem verkozen tot nieuwe rector UA

Herman Van Goethem wordt vanaf volgend academiejaar de nieuwe rector van de Universiteit Antwerpen. Zonet werd bekend gemaakt dat hij het in een tweede stemronde haalde van zijn tegenkandidaat Johan Meeusen. Van Goethem volgt Alain Verschoren op voor een mandaat van vier jaar.

joro

Van Goethem haalde het in een tweede stemronde nipt van Meeusen met 344 stemmen (51,4%) tegen 325 (48,6%). Er was een opkomst van 97,4%. In de eerste stemronde vorige week werd het een nek-aan-nekrace: Johan Meeusen klokte af op 49,40%, Herman Van Goethem op 48,06%. Omdat geen van beide kandidaten 50% van de stemmen haalde, volgde er van 14 tot 18 maart een tweede stemronde. De uitgebrachte blanco stemmen telden ditmaal niet meer mee.

Herman Van Goethem (57) is historicus en verbonden aan de faculteit rechten. Als hoogleraar doceert hij onder meer de politieke geschiedenis van België. Hij zetelt onder meer in de Koninklijke Vlaamse Academie van België en in de raad van bestuur van het interfederale gelijkekansencentrum. Hij is als directeur actief in het museum Kazerne Dossin in Mechelen.

Democratische instroom van kwaliteitsvolle studenten

“Dank aan de zovele kiezers die me hun vertrouwen gaven”, zegt Van Goethem in een eerste reactie. “In de afgelopen maanden ontmoette ik vele gedreven mensen en het stemt me hoopvol met hen te kunnen samenwerken. In ijltempo heb ik deze steile berg beklommen, dit kon alleen dankzij de vele aanmoedigingen onderweg.”

“Het studentvriendelijke klimaat aan UAntwerpen is en blijft een grote troef, maar laten we ook meer inzetten op de democratische instroom van kwaliteitsvolle studenten”, zo toont hij al meteen ambitie. “Ook wil ik onze onderzoekers meer vertrouwen geven. Ze zullen beter gewaardeerd worden en sterker kunnen doorgroeien. Laten we bovendien de Universiteit Antwerpen beter positioneren in de ruime grootstedelijke regio. De universiteit kan een labo en motor voor verandering worden in de moderne grootstad van de eenentwintigste eeuw, hier en elders in de wereld.”

Van Goethem wordt binnenkort als rector-elect voorgedragen aan de Raad van Bestuur. Op 1 oktober 2016, bij de start van het nieuwe academiejaar, wordt hij de derde rector van de eengemaakte Universiteit Antwerpen, na de professoren Francis Van Loon en Alain Verschoren. Zijn ambtstermijn loopt tot 2020.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio