Oekraïners hebben binnenkort geen Europees visum meer nodig

de Oekraïense president Petro Porosjenko Foto: Photo News

Oekraïners hebben binnenkort geen Europees visum meer nodig

Print

De Europese Commissie gaat volgende maand voorstellen om de visumplicht voor Oekraïense burgers op te heffen. Kiev heeft de daarvoor noodzakelijke hervormingen doorgevoerd, aldus de Commissie.

Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker donderdag aangekondigd na overleg met president Petro Porosjenko. ‘Oekraïne heeft de voorbije uren en dagen enorme hervormingen doorgevoerd’, zo prees Juncker onder meer de aanstelling van de leden van een anticorruptiebureau. ‘Deze stappen laten ons toe om in april een voorstel voor visumliberalisering op tafel te leggen.’

Om in aanmerking te komen voor visumliberalisering, moeten derde landen een reeks hervormingen realiseren, onder meer op het vlak van de strijd tegen georganiseerde misdaad, corruptie en illegale migratie, de beveiliging van documenten en de verbetering van grenscontroles. Liberalisering is ook gekoppeld aan een heropnameakkoord voor illegale migranten.

De Commissie besloot woensdag al om nog eens 20 miljoen euro humanitaire hulp vrij te maken voor Oekraïne. Het land kreunt onder een diepe financiële en economische crisis en worstelt ook nog steeds met een opstand van pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

Vredesakkoord

Porosjenko verzekerde dat zijn land alle afspraken onder het vorig jaar gesloten vredesakkoord van Minsk zal respecteren. Van Kiev wordt onder meer verlangd dat het meer macht afstaat aan de regio’s. Porosjenko, die donderdag in Brussel ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande ontmoette, beschuldigde Rusland er opnieuw van dat het de separatisten blijft steunen.

Nu in het nieuws