© gva

Agenten vormden roversbende die illegalen keihard aanpakte

De vier inspecteurs van de Antwerpse politie die gisteren zijn opgepakt, zouden tijdens hun diensturen illegale vreemdelingen hebben afgeperst en bestolen.

vdaa, sare

De vier mannen van de Zone City zouden illegale vreemdelingen systematisch hebben opgepakt tijdens hun patrouilles in Antwerpen-Noord en Borgerhout. De slachtoffers werden vervolgens afgevoerd naar verlaten plaatsen zoals Park Spoor Oost, waar ze werden verplicht om geld en drugs af te geven. Slachtoffers die het waagden om te protesteren, kregen een flink pak slaag. Omdat de slachtoffers illegaal in het land waren, of zich zelf bezondigden aan criminele praktijken zoals drugshandel of leurhandel, durfden ze niet met hun verhaal naar de politie te stappen.

De vier politiemannen werden gisterenmorgen door speurders van Intern Toezicht in de boeien geslagen. Twee van hen waren op het moment van hun arrestatie les aan het volgen in de politieschool Campus Vesta in Emblem (Ranst). Volgens onze bronnen is een van hen de zoon van een Antwerps kopstuk van de christelijke vakbond ACV.

Invallen in cafés

Een bron geeft een voorbeeld van de werkwijze van de groep agenten, die in Borgerhout en Antwerpen-Noord de ‘roversbende van Mega Toby en Sproetje’ wordt genoemd. “Die mannen viseerden vooral illegale vreemdelingen die zich in cafeetjes als Tanger in de Kerkstraat ophouden. Ze reden met twee combi’s voor de deur en hielden vervolgens een soort razzia. Ze namen dan twee of drie illegale Marokkanen mee. Het begon op te vallen dat de rest van het café niet werd gecontroleerd.”

“De illegalen werden vervolgens meegenomen naar het verlaten Sinksenfoor-terrein van Spoor Oost. Daar moesten ze hun geld en hun drugs afgeven. Wie zich durfde te verzetten, werd tegen de combi gesmakt en kreeg flink wat slagen. Sommige slachtoffers raakten zo sommen tot 800 euro kwijt, en vaak moesten ze ook hun drugs afgeven. This is money from Belgian State, kregen ze dan te horen”, vertelt onze bron.

MEER OVER Politieschandaal