Advocaten voeren actie in justitiepaleis

Foto: JBS

Advocaten voeren actie in justitiepaleis

Print
Antwerpen -

Enkele tientallen advocaten hebben in het Antwerpse justitiepaleis maandag geprotesteerd tegen de nakende hervorming van de financiering van de tweedelijnsbijstand, of pro Deo. Met een enveloppe voor de mond hielden ze een minuut stilte, omdat minister van Justitie Koen Geens blijft vasthouden aan een verloning via het systeem van de gesloten enveloppe.

Stafhouder Kati Verstrepen had alle advocaten opgeroepen om in de wandelzaal te verzamelen voor een stil protest, want een jaar nadat de minister zijn justitieplan voorstelde, wordt er nog altijd geen behoorlijke financiering voorzien voor de advocaten die pro Deo-werk leveren.

“De minister houdt vast aan een gesloten enveloppe, een vooraf bepaald budget dat mag besteed worden aan pro Deo-prestaties. Een systeem dat ervoor zorgt dat advocaten niet weten welke de vergoeding is die zij binnen twee jaar zullen krijgen voor de prestaties die zij vandaag leveren”, zei de stafhouder in haar toespraak.

De tegemoetkoming van de minister op die verzuchting, namelijk het remgeld dat rechtzoekenden moeten betalen en het fonds dat voor bijkomende financiële middelen moet zorgen, wordt door de stafhouder niet op hoera-geroep onthaald.

Veel onduidelijkheid

“Wat zijn we ermee? Op de verplichting om remgeld te betalen, voorziet de minister evenveel uitzonderingen als er verplichtingen zijn en hoe het fonds gespijsd zal worden, is niet duidelijk. Veel onduidelijkheid dus, maar intussen moeten wij wel met veel toewijding Salduz-bijstand verlenen of asielzoekers bijstaan in hun asielaanvraag”, zegt Kati Verstrepen.

De stafhouder vindt een dergelijke situatie onaanvaardbaar. “Advocaten zijn ondernemers en om hun onderneming gezond te houden, dienen ze te weten aan welke prijs ze hun diensten leveren op het moment dat ze ze leveren. Als de minister blijft vasthouden aan die gesloten enveloppe, dan vrees ik dat de meeste advocaten zullen afhaken voor pro Deo-werk.”

Als signaal aan de minister riep ze vervolgens alle advocaten op een leeg envelopje voor hun mond te houden en één minuut stilte in acht te nemen.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio