37 doden na explosie in Ankara, Facebook en Twitter geblokkeerd

Print
De Turkse autoriteiten hebben zondag onder meer Twitter en Facebook geblokkeerd nadat er op deze sociale media beelden opdoken van de bomaanslag in Ankara. De Turkse minister van Volksgezondheid Mehmet Muezzinoglu bevestigde dat bij die aanslagen zeker 37 doden en 125 gewonden vielen. Mogelijk gaat het opnieuw om een aanslag met een autobom.

De ontploffing deed zich voor in het centrum van Ankara, nabij het Guvenpark en het Kizilay-plein, een belangrijk verkeersknooppunt van de stad. Volgens de Turkse zender TRT kwam de explosie er nadat een auto in botsing kwam met een bus.

Volgens een andere zender, NTV, zou het om een autobom gaan, maar dat werd nog niet bevestigd. De aanslag werd voorlopig nog door niemand opgeëist, maar de regeringsgetrouwe krant Sabah wijst met de vinger naar de Koerdische organisatie PKK.

Verschillende ziekenwagens haastten zich naar de plaats van het incident. De buurt werd afgezet, om te vermijden dat slachtoffers zouden vallen bij een eventuele tweede ontploffing.

 Intussen raakte ook bekend dat de Australische ambassadeur zich toevallig op slechts een 20-tal meter van de bomaanslag bevond. "Ambassadeur James Larsen zat in zijn wagen op het kruispunt in Ankara toen de bom afging. Hij raakte niet gewond, maar is wel aangedaan door wat hij zag", aldus de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop. 

Geen Belgische slachtoffers

De federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken heeft voorlopig geen nieuws ontvangen over eventuele Belgische slachtoffers bij de aanslagen zondag in Ankara. Touroperators Jetair en Thomas Cook geven daarnaast aan dat in er in de Turkse hoofdstad geen klanten van hen verblijven.

Twitter en Facebook geblokkeerd

De blokkering van Facebook en Twitter en van enkele websites gebeurde op bevel van een rechter en werd uitgevoerd door de telecomwaakhond TIB. Ook de traditionele media klaagden dat ze moeite hadden om verslag uit te brengen van de aanslag.

Nog geen maand geleden kwamen bij een aanslag met een autobom in Ankara nog 28 mensen om. Die aanslag, op 18 februari, werd toen opgeëist door Koerdische militanten van Kurdistan Freedom Falcons.

 

 

 

 

 

 

 

Nu in het nieuws