Bart Swings haalt podium op 1.500 meter in Heerenveen

Foto: BELGAIMAGE

Bart Swings haalt podium op 1.500 meter in Heerenveen

Print

Bart Swings is zondag op de slotdag van de Wereldbekerfinale schaatsen in het Nederlandse Heerenveen op de derde plaats geëindigd op de 1.500 meter.

Met een scherpe tijd van 1:45.65 maakte Swings zijn belofte van een “leuk weekend” waar. De op deze afstand onaantastbare Rus Denis Yuskov incasseerde de dagzege (1:45.39) en de wereldbeker. In Thialf werd de Noor Sverre Lund Pedersen tweede (1:45.46). In het eindklassement bleven de verhoudingen zondag ongewijzigd. Swings handhaafde zijn vierde plek.

Het was niet ongunstig dat Swings het moest opnemen tegen zijn skeelermakker en ploegmaat bij Team Stressless, Joey Mantia. De Amerikaan had wat goed te maken, want hij verprutste zaterdag zijn 1.000 meter. Met een stevige start dwong Mantia Swings tot een achtervolging. Het verschil was echter maar gering. De eerste volle ronde ging in 26.2. Voor de volgende ovalen had Swings 27.0 en 28.0 seconden nodig. In de laatste ronde wees hij de Amerikaan nadrukkelijk terug.

"Lekker terug op niveau", sprak hij met drie bossen bloemen in zijn armen. Binnen een uur was hij tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen evenzoveel keren gehuldigd: derde plaats 1.500 meter, eerste in de massastart en tweede in het eindklassment daarvan.

"Ik kan nog aardig schaatsen", klonk het bijna verontschuldigend. De valpartij tijdens het WK allround en het wankele optreden van een maand daarvoor tijdens de WK afstanden, had hem een beetje doen twijfelen. Hij is er echter van overtuigd dat hij technisch beter schaatst dan een jaar geleden. "Maar om naar het niveau van Sven Kramer te gaan, moet het nog beter", weet hij. "Daarom zal ik ook in de maanden dat er niet wordt geschaatst meer de focus op schaatsen leggen."

Dat betekent vrijwel zeker dat Swings het WK skeeleren, in september in China, voor gezien houdt. Swings geeft er de voorkeur aan in september, mogelijk al in augustus op trainingskamp naar Salt Lake City te gaan. "Dat is heel belangrijk geweest dit seizoen. Dat is me goed bevallen."

Meer sportnieuws