“Europa moet eigen kust- en grenswacht krijgen”

Foto: BELGAIMAGE

“Europa moet eigen kust- en grenswacht krijgen”

Print

Europees fractieleider Guy Verhofstadt (Open VLD) vindt dat Europa zo snel mogelijk werk moet maken van een eigen kust- en grenswacht. Alleen zo kan men de vluchtelingencrisis het hoofd bieden, zei hij in het VTMnieuws.

“We moeten tegen onze nationale leiders blijven zeggen dat de enige oplossing een Europese oplossing is, zeker in geval van de vluchtelingencrisis”, aldus liberaal fractieleider Guy Verhofstadt.

“Iedereen doet zijn eigen ding en begint opnieuw de grenzen te sluiten binnen Europese Unie, daar waar het evident is dat er een gemeenschappelijke Europese grens- en kustwacht moet komen, liefst zo snel mogelijk.”

En volgens Verhofstadt kan die er snel komen. “Er is een voorstel neergelegd door de Europese Commissie, maar men is daar al vier maanden over aan het palaveren.”

Hij pleit ervoor om gebruik te maken van artikel 78 in het Europees Verdrag dat toelaat om urgentiemaatregelen te treffen, bijvoorbeeld in het geval van zo’n plotselinge vluchtelingenstroom zoals we die nu zien, “en onmiddellijk met een eigen grens- en kustwacht beginnen zodat er eindelijk gemeenschappelijk beheer van de grenzen komt”.

.

Nu in het nieuws