600 IS-strijders gedood in voorbije drie weken

John Kerry Foto: AP

600 IS-strijders gedood in voorbije drie weken

Print

Terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) heeft de voorbije drie weken 600 strijders verloren in Syrië. Dat meldt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De Verenigde Staten leiden een coalitie die bombardementen uitvoert op doelwitten van het kalifaat.

“ISIS heeft in Syrië 3.000 vierkante kilometer en 600 strijders verloren in drie weken tijd. En de druk gaat nog toenemen”, zo verklaarde Kerry naar aanleiding van een bijeenkomst in Parijs met zijn Franse, Duitse, Italiaanse en Britse ambtgenoten. Ook de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini schoof aan.

De westerse ministers pleegden overleg in de aanloop naar de vredesonderhandelingen over Syrië die maandag in Genève van start zouden moeten gaan. Die werden het voorbije weekend al meteen gehypothekeerd toen de Syrische buitenlandminister Walid Mouallem beklemtoonde dat het lot van de Syrische president Bashar al-Assad in Genève niet ter sprake mag komen. Het westen beschouwt al-Assad als persona non grata.

De verklaringen tonen dat Damascus “het onderhandelingsproces duidelijk probeert te verstoren”, zo reageerde Kerry zondag. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken riep al-Assad en zijn bondgenoten op om de afgesproken stopzetting van de vijandelijkheden te respecteren en mee te werken aan humanitaire hulpverlening.

.

Nu in het nieuws