© BELGA

Carton volgt zichzelf op als Belgisch kampioene veldlopen, D'hoedt wint bij mannen

Louise Carton heeft zondag in Wachtebeke voor het tweede jaar op rij de Belgische titel veldlopen bij de vrouwen veroverd. Jeroen D'hoedt pakte de Belgische titel bij de mannen.

Op domein Puyenbroeck finishte de Europese kampioene bij de beloften met een voorsprong van acht seconden op de 42-jarige Veerle Dejaeghere. De Britse Stephanie Barnes werd derde op 37 seconden, waardoor nummer vier Julie Van De Velde als derde Belgische mee het podium op mocht. Imana Truyers vervolledigde de top vijf. Carton is meteen ook zeker van haar tweede eindzege op rij in de CrossCup.

"Ik heb een foutloos winterseizoen neergezet", reageerde de 21-jarige Oostendse. "Nu begint de voorbereiding op de Olympische Spelen. Ik vertrek nu voor een hoogtestage van zes weken naar de Verenigde Staten. Daar loop ik in april een eerste 5.000 meter in Stanford."Ook de 42-jarige Veerle Dejaeghere denkt nu aan de Spelen, waar ze aan de marathon deelneemt. "Voor Rio loop ik geen enkele marathon meer. Volgende week loop ik de 12 kilometer in Zandvoorde en in april volgt nog een halve marathon. In mei neem ik rust en in juni start ik met een specifieke voorbereiding op de olympische marathon. Met het oog op de marathon heb ik al veel trainingskilometers op de teller en dat heeft in het veldlopen zijn vruchten afgeworpen. Met tweede plaatsen op het BK en in de CrossCup mag ik best tevreden zijn. Vandaag voelde ik me heel goed. Ik kon lang met Carton mee, maar uiteindelijk moest ik haar toch lossen. Op een zwaar parkoers als Wachtebeke is ze ijzersterk."

D'hoedt pakt titel bij mannen

D'hoedt haalde het op Domein Puyenbroeck van Bashir Abdi, de Belgische kampioen van 2012, en Kim Ruell. Titelverdediger Isaac Kimeli moest vrede nemen met een vierde plaats, maar had daaraan wel genoeg om zijn eindzege in de CrossCup dit seizoen veilig te stellen.

Voor Jeroen D'hoedt was het na 2014 de tweede nationale titel. "Ik ben hier natuurlijk heel tevreden mee", vertelde een moegestreden D'hoedt na afloop. "Dit is hoopgevend voor mijn olympische voorbereiding. Volgende week vertrek ik voor zes weken op hoogtestage naar de Verenigde Staten. Op de 3.000m steeple werk ik vervolgens competities af op 15 april in Los Angeles en op 1 mei in Stanford. Ik stel vanaf nu dan ook alles in het teken van die olympische kwalificatie. Ik denk dat ik kwalificatiekansen heb op de 1.500m, 3.00m steeple en zelfs op de 5.000m", besloot de kersverse Belgische kampioen.

Meer sportnieuws