© tt

REACTIES. Wellens tevreden: "Ik had vandaag iets recht te zetten"

Tim Wellens had wat recht te zetten na zijn dipje gisteren, en zette dat in de slotrit van Parijs-Nice meer dan recht. De jonge Lotto-Soudal-renner tekende present in de vlucht van de dag, en rondde die inspanning zelf af in de laatste rechte lijn met een sprintzege tegen Contador en Porte. "Ik was gisteren enorm ontgoocheld, dus wilde vandaag iets doen in de aanval. Ik moet De Gendt bedanken, hij was vandaag bijzonder sterk", aldus Wellens.

jtp

Wielrennen op Sportwereld.be

De ontgoocheling bij Tim Wellens was zaterdag nog groot. Op de slotklim moest hij op 9,5 kilometer van de top de favorieten laten rijden en viel hij in de stand terug naar de negentiende plaats. Vorig jaar werd hij nog tiende in Parijs-Nice, maar dat bleek na de etappe van zaterdag onmogelijk. “Die slotklim was gewoon te zwaar voor mij”, klonk het eerlijk. “Het ging te snel. Ik kan me niet meten met die echte berggeiten. Ik ben teleurgesteld, want ik had van die top tien een doel gemaakt, op verkenning gegaan in de etappes hier in de buurt, en die top tien is nu niet meer mogelijk. Ik hoop er morgen nog een mooie etappe van te maken, misschien te anticiperen met een vroege vlucht.”

En dat deed Wellens zondag. Hij schoof mee met een grote kopgroep en toen de groep met favorieten aan de voet van de Col d’Eze naderde op minder dan een minuut sprong hij weg vooraan. Als eerste bereikte hij de top, met nog acht seconden voorsprong op Contador en Porte, die op zoek gingen naar de eindzege. “Ik voelde hen naderen en besloot hen op te wachten”, aldus Wellens. “Het was nog 15,5 kilometer dalen naar de finish, ik wist dat ik het alleen niet zou redden. Zij reden echt à bloc voor hun klassement. Ik kon daarvan profiteren.”

Wellens vond in het duo twee medestanders. “Op het eind, in de laatste drie à vier kilometer heb ik een beetje gegokt, liet ik hen het werk doen zodat ik me kon sparen voor de sprint. Ik ben normaal niet de snelste, maar ik wist dat zij alles hadden gegeven, dus ik dichtte me wel kansen toe.”

In de sprint met drie toonde Wellens zich de snelste. “Dit is een heel mooie overwinning” ,zegt hij, “het is moeilijk om een vergelijking te maken tussen mijn overwinningen. Deze is misschien vergelijkbaar met mijn zege in de GP de Montréal, ook een eendagskoers. Zelf schat ik mijn twee eindzeges in de Eneco Tour nog iets hoger in. In mijn ogen is zo’n rittenkoers moeilijker, want daar moet je meerdere dagen op je top zijn.”

Waar dit gaat eindigen was de vraag van een Franse journalist. Wat is jouw doel, want je hebt nu op 24-jarige leeftijd al enkele mooie overwinningen verzameld? “Dat weet ik niet”, klonk het eerlijk. “Ik heb met Paul Van Den Bosch een goede trainer. Ik wil elk jaar een beetje progressie maken. Ik ben niet sterk genoeg op die lange cols, daar kan ik niet mee met de besten, daar moet ik nog aan werken. Daarom ook dat ik vandaag voor een vroege vlucht koos. Als Contador en Porte versnellen kan ik niet mee, nu kwamen ze pas net na de top bij mij. Dit was mijn kans. Zelf hou ik van de Waalse klassiekers en de Amstel Gold Race, daar wil ik me nog in specialiseren, in die eendagskoersen, graag win ik ooit zo’n klassieker.

Eindwinnaar Thomas: "Mooiste zege uit mijn carrière"

Geraint Thomas (Team Sky) moest er hard voor knokken zondag op de Col d'Eze, maar heeft wel de eindzege beet in Parijs-Nice, met vier seconden voorsprong op Alberto Contador, die hem fel bestookte. "Vanavond ga ik me bezatten", reageerde de 29-jarige Welshman. "Dat heb ik wel verdiend."

Een etentje met de ploegmaten en ook zijn echtgenote staat zondagavond op het programma van Geraint Thomas, in Monaco, waar hij woont. "Ik heb mijn vrouw een tijdje niet gezien. We wonen nochtans vlakbij Nice, in Monaco, maar ik heb haar gevraagd om niet langs te komen en de koers te volgen via de televisie. Ze is een beetje mijn zwarte kat. Telkens als zij er bij is, gebeurt er iets, dus wilde ik haar er liever niet bij. Ik ga ervan profiteren vanavond, goed feesten, want een dag zoals vandaag maak je niet vaak mee."

Thomas houdt van de Koers naar de Zon, als kind al. "Toen ik 13 of 14 jaar was liep ik na school snel naar huis om de laatste 20 kilometer nog te zien op televisie. Daarna koerste ik op de piste, nooit dacht ik dat ik zelf op het podium zou staan. Ik vond het een mooie koers. Ik kwam naar hier met de ambitie om te winnen. Dat ik dat ook realiseer, betekent veel voor mij."

Thomas had het niet gemakkelijk in de slotetappe en werd vooral door Alberto Contador belaagd. "Hij maakte er een harde koers van. Uiteindelijk, op 1 kilometer van de top van de Col d'Eze ging ik niet meer vooruit, wilden de benen niet meer mee. Ik kraakte, daar dacht ik dat alles verloren was, maar mijn ploegmaat Sergio Henao leverde ongelooflijk werk. Hij bleef bij mij, steunde me en in de afdaling heeft hij enorm veel werk geleverd en kwamen we sterk terug. Ik had bij de start gevraagd om een groot verzet te plaatsen, een 54, speciaal voor de afdaling en dat heeft geloond. Dit is geweldig. Het is mijn grootste overwinning in mijn carrière tot nu toe (vorig jaar won hij E3 Harelbeke). Om Contador, één van de grootste klassementsrenners ooit, en Richie Porte, die bijna elke koers die hij vorig jaar reed won, voor te blijven. Ik kan het bijna niet geloven. Dit maakt me enorm gelukkig." .

Meer sportnieuws