Beresterke Tim Wellens wint slotrit, Geraint Thomas vecht zich naar eindzege Parijs-Nice

Print
Tim Wellens (Lotto-Soudal) heeft de slotrit in Parijs-Nice gewonnen. De Belg van Lotto-Soudal ging mee in de ontsnapping van de dag en won een spurt tegen Alberto Contador (Tinkoff) en Richie Porte (BMC). Die twee kwamen net tekort om Geraint Thomas van de eindzege te houden in de Koers van de Zon.

Wielrennen op Sportwereld.be

De slotrit in Nice kende start en aankomst op de Promenade des Anglais. Onderweg kregen de renners zes beklimmingen voorgeschoteld waarvan vooral de laatste, de Col d'Eze, tot de verbeelding sprak. De ontsnapping van de dag kwam op naam van 23 renners: eerst reed een groepje met zeven renners weg na 12 kilometer, onder meer met Thomas De Gendt, wat later sloten nog 16 andere renners aan. Een uitgebreide kopgroep dus met daarin ook Tim Wellens en Sep Vanmarcke. Onderweg zou de groep wel uitgedund worden. Wellens hield wel goed stand, droeg zelfs even virtueel de gele trui, maar meer dan vier minuten kreeg de kopgroep nooit.

Alberto Contador begon met 15 seconden achterstand op Geraint Thomas aan de slotetappe en hij beloofde om het Geraint Thomas heel lastig te maken in de strijd om het geel. En hij kwam zijn belofte ook na. Hij wachtte niet op de slotklim, maar trok reeds in de aanval op de voorlaatste klim, de Col de Calaison. Team Sky had niet meteen een antwoord klaar en moest Contador laten rijden. El Pistolero reed naar een groepje geloste vluchters en vond er zijn ploegmaten Kiserlovski en Trofimov. Snel liep de voorsprong op naar bijna een minuut, maar aan de voet van de Col d'Eze werd hij bijgehaald door wat overbleef van het groepje favorieten.

Vooraan trok De la Cruz in de aanval, Wellens sloop mee en reed al gauw alleen. Hij telde nog 50 seconden voorsprong op het groepje met de gele trui waar Alberto Contador de ene na de andere aanval afvuurde. De vijfde aanval was de goede, Thomas kraakte op 1 kilometer van de top, Porte ging mee in het wiel van de Spanjaard. Wellens kwam als eerste over de top, met acht seconden bonus op het duo. De renner van Lotto-Soudal liet zich inlopen en het trio werkte samen in de afdaling.

Intussen verging het Thomas minder goed, maar dankzij ploegmaat Henao bleef de schade beperkt. In de afdaling schuwden de renners van Team Sky, samen met Tony Gallopin, de risico's niet en kwamen ze terug op een achtervolgend groepje dat op jacht ging naar het trio vooraan. De voorsprong schommelde tussen 25 en 15 seconden, Contador reed dus even in het geel, maar op het eind kwam de groep nog dicht, op 5 seconden.

Ze bleven toch voorop en in de sprint haalde Wellens het voor Contador en Porte. Vijf seconden later finishte de groep met Geraint Thomas, goed voor zijn eerste gele trui in Parijs-Nice. Hij haalt het met vier seconden voor Contador en 12 seconden op Richie Porte.

Herbeleef de rit hier van fase tot fase!

Top vijf:

1. Tim Wellens (Bel/LTS) de 134.0km in 3u16:09 (gem. 40.989044km/u)
2. Alberto Contador (Spa/TNK) op 0:00
3. Richie Porte (Aus/BMC) 0:00
4. Tony Gallopin (Fra/LTS) 0:05
5. Simon Yates (GBr/OGE) 0:05

Bekijk hier de volledige uitslag!

Klassement:

1. Geraint Thomas (GBr/SKY) 27u26:40
2. Alberto Contador (Spa/TNK) op 0:04
3. Richie Porte (Aus/BMC) 0:12
4. Ilnur Zakarin (Rus/KAT) 0:20
5. Jon Izagirre (Spa/MOV) 0:37

Bekijk hier het volledige eindklassement!

Meer sportnieuws