“Seksslavinnen IS moeten anticonceptie gebruiken”

Een 13-jarig Yezidi-meisje in een vluchtelingenkamp in Irak (augustus 2014) Foto: NYT

“Seksslavinnen IS moeten anticonceptie gebruiken”

Print

Om zwangerschappen te voorkomen bij haar seksslavinnen, geeft Islamitische Staat (IS) hen anticonceptiepillen en andere moderne middelen voor geboortebeperking. Dat concludeert The New York Times na interviews met tientallen vrouwen die ontsnapt zijn uit de handen van de terreurgroep.

Islamitische Staat heeft sinds haar opkomst in Syrië en Irak duizenden vrouwen en meisjes ontvoerd om als slavin te dienen in het kalifaat. Om te voorkomen dat ze zwanger worden, maakt de terreurgroep gebruik van verschillende moderne anticonceptiemiddelen, zoals de pil of injecties.

Dat concludeert The New York Times uit interviews met tientallen vrouwen die ontsnapt zijn uit de handen van de terreurgroep. Een van de meisjes getuigt dat ze elke dag een pil moest slikken, maar pas maanden later ontdekte waarvoor die diende. Anderen vertellen hoe soms meerdere methodes door elkaar werden gebruikt, ‘om absoluut zeker te zijn’.

Volgens de regels die ISIS handhaaft, moet een man er zeker van zijn dat de vrouw die hij als seksslavin wil gebruiken niet zwanger is, zo schrijft de Amerikaanse krant. Daarom wordt bij een (door)verkoop ook wel eens een urinestaal gevraagd voor een zwangerschapstest. Sommige vrouwen zeggen gedwongen te zijn tot abortus, zodat ze beschikbaar bleven als seksslavin.

Het gebruik van anticonceptie sluit aan bij de observatie dat slechts vijf procent van de 700 slachtoffers die werden geholpen in een VN-ziekenhuis in het noorden van Irak zwanger geworden zijn tijdens hun opsluiting. Een laag cijfer gezien de vruchtbare leeftijd van de vrouwen.

Het merendeel van de vrouwen die ISIS gebruikt als seksslavinnen zijn yezidi’s, die in augustus 2014 zijn gekidnapt in de Iraakse regio Sinjar en sindsdien verkocht of cadeau gedaan werden aan strijders. Yezidi’s zijn een religieuze minderheid in Irak en mogen volgens ISIS door hun ongelovigheid als slavin gebruikt worden.

.

Nu in het nieuws