‘Super-Wahlsonntag’: wordt Merkel afgestraft?

Frauke Petry Foto: AP

‘Super-Wahlsonntag’: wordt Merkel afgestraft?

Print

In drie Duitse deelstaten trekken zondag ongeveer dertien miljoen mensen naar de stembus. De stembureaus gingen om 8u open. Het is uitkijken naar het resultaat van de (extreem)rechtse en oerconservatieve Alternative für Deutschland, dat profiteert van het groeiend ongenoegen over de manier waarop de federale regering de vluchtelingencrisis aanpakt.

Ongeveer dertien miljoen mensen lieten zich registreren voor de verkiezingen in de drie deelstaten Badem-Württemberg, Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt op wat in de Duitse media ‘Super-Wahlsonntag’ wordt genoemd. Het is de eerste grote test voor het Duits beleid voor de nationale verkiezingen in 2017.

Aangenomen wordt dat de kiezers de stembusgang zullen aangrijpen om een signaal te sturen naar Merkel, wiens beslissing om de Duitse grenzen open te houden voor vluchtelingen op steeds meer kritiek stuit.

Volgens opiniepeilingen zouden het christendemocratische CDU van Merkel en de sociaaldemocratische coalitiepartner, de SPD, rake klappen kunnen krijgen, waar het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) dan weer van kan profiteren om in de drie betrokken regionale parlementen zetels in de wacht slepen.

De partij die wordt geleid door Frauke Petry - de vrouw die vond dat de grenspolitie desnoods maar moest schieten, ook op vrouwen en kinderen, wanneer migranten illegaal het land proberen binnen te geraken - zetelt al in vijf van de zestien deelstaatparlementen.

Als AfD zondag evenveel stemmen binnenhaalt als de polls doen vermoeden, zullen de coalitiepartners een derde partner aan boord moeten halen om een meerderheid te vormen. Met de AfD zelf in zee gaan, is voor alle andere partijen onbespreekbaar.

”Ik kruis mijn vingers”, zei Merkel zaterdag nog op een verkiezingsbijeenkomst in Haigerloch in de deelstaat Badem-Württemberg, waar ze ook beloofd heeft de vluchtelingenstromen naar Duitsland in te dammen.

.

Nu in het nieuws