© rr

Middel tegen huidkanker kost meer dan 100.000 euro per jaar

Tweede peperduur kankermedicijn terugbetaald

Vanaf mei betaalt de ziekteverzekering het medicijn pembrolizumab terug voor mensen met huidkanker. Immuuntherapie, een nieuwe baanbrekende kankerbehandeling, wordt zo in ijltempo toegankelijk gemaakt. Ook al kost de medicatie meer dan 100.000 euro per jaar.

Begin februari raakte al bekend dat vanaf volgende maand een ander medicijn, nivolumab, wordt terugbetaald voor de behandeling van mensen met vergevorderd melanoom. Dat is een agressieve vorm van huidkanker. Voor het eerst werd daarmee voor een kankerbehandeling de symbolische grens van 100.000 euro overschreden. Maar daar blijft het niet bij. Vanaf mei komt de ziekteverzekering ook tussen voor pembrolizumab (merknaam Keytruda). Dat bevestigde een woordvoerster van producent Merck Sharp & Dohme Limited (MSD) gisteren aan onze redactie. Het gaat om een middel met een gelijkaardige werking. Volgens oncologen bedraagt de kostprijs opnieuw meer dan 100.000 euro.

Jaarlijks overlijden meer dan 300 Belgen aan melanoom, wat lang een van de moeilijkst te behandelen tumoren was. Maar dankzij de nieuwe generatie geneesmiddelen keert het tij. De middelen zijn een vorm van immuuntherapie, slimme medicatie die het afweersysteem van ons lichaam helpt om tumorcellen aan te vallen.

Tumor teruggedrongen

Dankzij een noodprogramma van de firma MSD kon het UZ Brussel al meer dan 100 kankerpatiënten behandelen met pembrolizumab. Bij een op de drie werd de tumor overtuigend teruggedrongen. Als de patiënt over gunstige bloedwaarden beschikt, stijgt de kans op overleven na één jaar met 70 procent.

Professor immunologie Evelien Smits (UAntwerpen) juicht toe dat de nieuwe generatie medicatie nu toegankelijk wordt ondanks de hoge kostprijs. “Het nut ervan voor mensen met een levensbedreigende ziekte is intussen afdoende bewezen. Patiënten weten bovendien dat de medicatie bestaat en dringen er bij artsen op aan om ze te krijgen.”

Intussen zijn er aanwijzingen dat immuuntherapie ook goed werkt in de strijd tegen andere kankertypes, zoals longkanker, een van de meest voorkomende. Veel patiënten hebben dus baat bij de nieuwe behandeling. Experts vrezen echter dat het prijskaartje op den duur onbetaalbaar wordt en patiënten uit de boot zullen vallen. Ze roepen daarom op om nieuwe manieren te zoeken om de prijs te drukken, desnoods tegen de zin van de farmaceutische firma’s.

Nu in het nieuws