Betoging tegen kernenergie trekt door Antwerpen

De start aan het KMSKA. Foto: JVdP

Betoging tegen kernenergie trekt door Antwerpen

Print
Antwerpen -

In het centrum van Antwerpen hebben zaterdagnamiddag zo’n 800 mensen een manifestatie gehouden naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de kernramp in Fukushima.

Een vijfhonderdtal actievoerders, voornamelijk militanten van milieuorganisaties en vertegenwoordigers van de linkse oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA, trokken van het KMSKA op het Zuid naar de Groenplaats, waar nog enkele honderden mensen aansloten om er te luisteren naar toespraken van de organisatoren en muzikale acts. Verschillende verenigingen hielden er ook een infomarkt rond het thema.

De initiatiefnemers wilden zaterdag vooral duidelijk maken dat de federale regering en de nucleaire waakhond FANC in hun ogen ook vijf jaar na Fukushima nog steeds niet voldoende lessen uit het verleden hebben getrokken. “Ze verlengen niet alleen nog maar eens de levensduur van de oudste kernreactoren, ze springen ook slordig om met oude en nieuwe veiligheidsvoorschriften”, vindt federaal Groen-fractieleider Kristof Calvo. “Eigenlijk nemen bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle voortdurend risico’s.”

Onder de manifestanten waren ook delegaties van Nederlandse en Duitse milieuorganisaties zoals de internationale antikernenergiebeweging, die zich bezorgd toonden over de levensduurverlenging van de Belgische kerncentrales en de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt voor de ruime omliggende regio. Ze pleitten er ook meteen voor een omslag naar hernieuwbare energie zoals in Duitsland momenteel volop gebeurt.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio