Jonge vluchtelingen wonen samen met hun buddy

Print

In de voormalige Finse Zeemanskerk (blauw gebouw met bel bovenaan) worden negen niet begeleide minderjarige vluchtelingen opgevangen. Foto: joris herregods

Vrijwilligers of zogenaamde buddy’s samen met een niet-begeleide jongvolwassen vluchteling onder één dak laten wonen: met dit unieke project wil het Antwerpse stadsbestuur de integratie van asielzoekers bevorderen.

De stad Antwerpen heeft voor haar project een aanvraag tot subsidies gedaan bij Europa. Op termijn wil ze een zeventigtal niet-begeleide jongvolwassen vluchtelingen met evenveel buddy’s samenbrengen. Opmerkelijk is dat beide onder één dak zullen wonen, te vergelijken met cohousing. Voor de vrijwilligers kijkt de stad onder meer naar studenten.

“De vrijwilliger kan via dit project zeer voordelig huren, tegen ongeveer tweehonderd euro per maand”, zegt Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). “Door samen te wonen, kan de vluchteling elke dag zijn Nederlands oefenen. Opzet is ook dat de buddy de vluchtelingen helpt om hier een eigen netwerk uit te bouwen, bijvoorbeeld door hem mee uit te nemen of samen te sporten.”

Voor de opvang van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen vond de stad Antwerpen onderdak in de voormalige Finse Zeemanskerk. Daar is plek voor negen jongeren. Daarnaast wordt er gezocht naar nog een locatie met opvangmogelijkheden voor een vijftiental minderjarige vluchtelingen.

MEEST RECENT