Jongeman verzint ‘agressief politiegeweld op Groenplaats’

Youness Tmimi. Foto: Patrick De Roo

Jongeman verzint ‘agressief politiegeweld op Groenplaats’

Print
Antwerpen -

De Antwerpse politie overweegt een proces-verbaal op te stellen tegen Youness Tmimi (19). In november vorig jaar beweerde hij slachtoffer te zijn van een gewapend politieoptreden op de Groenplaats. Het incident blijkt nooit te hebben plaatsgevonden. “Ja, ik heb het verhaal verzonnen”, bekent Tmimi nu.

Het relaas van Youness Tmimi was een van de “aangrijpende” verhalen die eind 2015, in tijden van terreurniveau 4, opdoken over het al te brutale optreden van de politiediensten. Youness getuigde hoe hij op 20 november op de Groenplaats hard werd aangepakt door de politie.

“In de Albert Heijn kwam ik een oude medeleerlinge tegen. Ik babbelde wat met haar”, aldus Tmimi. “Toen ik even later aan de kassa kwam, zag ik dat zij haar tas vergeten was. Ik liep met de tas achter haar aan. Aan de uitgang van de winkel werd ik in de rug geduwd en getackeld. Ik werd tegen de grond geduwd en zag al snel een blauw uniform. Toen ik mijn hoofd draaide, keek ik recht in de loop van een MP5-machinegeweer.”

Hoewel Youness nooit een klacht indiende, begon de dienst Intern Toezicht van de politie wel een onderzoek. De speurders zochten de zaak tot op het bot uit, maar vonden geen spoor van de interventie. Het personeel van de Albert Heijn bleek ook niets te weten van een incident. En het meisje dat haar handtas had laten staan ontkende het hele verhaal. Ze was die dag niet in de Albert Heijn geweest en had Youness al lang niet meer gezien. Geconfronteerd met die vaststellingen, gaf Youness toe dat hij zijn verhaal hier en daar wat had aangedikt, om het “geloofwaardiger” te maken. Maar het incident had wél plaatsgevonden, hield hij vol.

Bekentenis

De agenten vonden één spoor van Youness terug in de databanken van de politie: een identiteitscontrole op zaterdag 21 november op het Antwerpse Zuid. Youness werd aan een controle onderworpen, zijn “Vlaamse” kameraad niet. “Ik was inderdaad gefrustreerd en boos en daarom heb ik het verhaal verzonnen”, bekent hij aan uw krant. “Het incident aan de Groenplaats is nooit gebeurd.”

Politiewoordvoerder Wouter Bruyns reageert verrast. “Als dit klopt, overwegen we om een proces-verbaal op te stellen wegens laster en eerroof.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio