© VIER

Zuhal Demir houdt het niet droog in ‘Terug naar Eigen Land’

In de Vier-reeks ‘Terug naar Eigen Land’ gaan Zuhal Demir en Veroniek Dewinter op bezoek bij een Syrische familie in een vluchtelingenkamp in Irak. Het verhaal is zo aangrijpend dat Zuhal naar een zakdoek moet grijpen.

mab

Zuhal Demir en Veroniek Dewinter zijn op bezoek bij een Syrische familie op de vlucht voor het geweld in Damascus. De oudste zoon van 21 jaar doet het verhaal, want de vader is vermoord in zijn eigen huis. Zuhal krijgt het moeilijk en houdt het niet droog. Ook Veroniek Dewinter blijft niet onbewogen door het verhaal. Maar als ze buiten nakaarten, klinkt het toch alweer iets anders.

Ondertussen krijgen Jean-Marie Dedecker, Margriet Hermans en Ish Ait Hamou een veiligheidsbriefing voor ze het vluchtelingenkamp Dadaab in Somalië bezoeken. “Blijf bij elkaar”, zegt de kleerkast van de beveiliging. “Jullie zijn gewilde doelwitten.” Martin Heylen wil uiteraard weten hoeveel ze zelf waard zijn als ze in de handen van gijzelaars zouden vallen. En dat bedrag is niet van de poes.

Veroniek en Zuhal willen dat vluchtelingen worden opgevangen in hun eigen regio. Onderweg naar het vluchtelingenkamp ontstaat er discussie: kunnen moslims zich al dan niet aanpassen aan onze Westerse waarden en normen? Bert Gabriëls neemt het op tegen Veroniek en Zuhal.

Een bezoek aan een Somaliër die al acht jaar op de vlucht is, maakt veel emoties los bij Margriet, Jean-Marie en Ish. De eerste grote discussie is een feit, met twee duidelijke partijen.

De bommen aan het front klinken angstaanjagend dichtbij. De peshmerga van dienst stelt Zuhal, Veroniek en Bert - deels - gerust.

Martin vliegt heen en weer tussen de twee routes, maar het bezoek in Dadaab heeft hem enorm in de war gebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER