Shakhtar-coach Lucescu waarschuwt Anderlecht: “Heb nog rekening openstaan met Brusselaars”

Foto: EPA

Shakhtar-coach Lucescu waarschuwt Anderlecht: “Heb nog rekening openstaan met Brusselaars”

Print

Bij Shakhtar Donetsk verwachten ze een lastige wedstrijd tegen Anderlecht. Aan motivatie echter geen gebrek, want na de uitschakeling in de groepsfase van de Champions League hebben ze hun zinnen op de Europa League gezet. Bovendien heeft Shakhtar-coach Mircea Lucescu nog een rekening te vereffenen met de Belgische recordkampioen. Als coach werd hij met Dinamo Boekarest in het seizoen 1989-1990 door paars-wit in de halve finales uit de Europabeker voor Bekerwinnaars gekegeld.

Volg Shakhtar Donetsk - Anderlecht hier donderdagavond LIVE vanaf 19u!

“Het was destijds lastig om tegen Anderlecht te spelen”, vertelde de zeventigjarige Lucescu woensdag in de Lviv Arena. “Er speelden toen zeven Nederlanders (met Wim Kooiman kwam er nochtans maar één in actie, red) en ook hun coach (Aad de Mos, red) was een Nederlander. In de terugwedstrijd was de scheidsrechter ook nog eens een Nederlander (John Blankenstein, red). Er waren dus weinig kansen om hen uit te schakelen. Daarnaast was in Roemenië de revolutie aan de gang en waren de omstandigheden om te spelen heel moeilijk.” Anderlecht won 26 jaar geleden zowel de heen- als de terugwedstrijd met 1-0, om uiteindelijk net naast de beker te grijpen door in de finale na verlengingen met 2-0 te verliezen van Sampdoria.

“Net als toen spelen er nu veel buitenlanders bij Anderlecht. Er is wel wat minder stabiliteit, ze wisselen goede en minder goede wedstrijden in de Europa League met mekaar af. Maar ze blijven een goed georganiseerd team, met sterke spelers en snelle aanvallers. Ze spelen zoals de meeste Belgische teams, met een hoog tempo doorheen de wedstrijd. Op het middenveld vechten ze voor elke bal, zetten ze hoog druk en schakelen ze snel om. Hun minpunt is dat ze wel eens technische fouten durven te maken. Kort samengevat verwachten we ons aan een moeilijke wedstrijd. Wij wonnen afgelopen weekend wel, maar ons spel was ook niet goed.”

Meer sportnieuws