N-VA: “Nieuwe energiepremies Turtelboom zijn gemiste kans”

Foto: Photo News

N-VA: “Nieuwe energiepremies Turtelboom zijn gemiste kans”

Print

De nieuwe energiepremies die Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) aankondigt, ondersteunen bestaande isolatienormen en dat getuigt van weinig ambitie. Dat zegt Andries Gryffroy, de energiespecialist van de N-VA in het Vlaams Parlement. Hij spreekt van een “gemiste kans”.

Gryffroy wil niet alleen kritiek spuien op de hervorming die vorige vrijdag door de Vlaamse regering werd goedgekeurd. “Het is een positieve zaak dat de regering de energie-armoede wil aanpakken aan de bron. Ook positief is dat gezinnen met elektrische verwarming en exclusieve nachtteller een beroep zullen kunnen doen op verhoogde energiepremies bij de vervanging van hun installatie door een warmtepomp”.

De N-VA’er ziet wel een gebrek aan ambitie. Hij had de premies liever gekoppeld gezien aan strengere normen. “Als je een premie geeft, dan moet dat een stimulans zijn om het beter te doen dan wat vandaag reeds als een standaardnorm wordt gezien”, zegt Gryffroy. “Bij het vervangen van beglazing bijvoorbeeld is het vandaag al gangbaar om met een maximale warmtedoorgangscoëfficient van 1,1 te werken. Hiervoor dus een premie toekennen, werkt niet stimulerend. Beter is om slechts een premie te geven vanaf een coëfficiënt van 1,0.”

Vloerisolatie

Een ander voorbeeld zijn volgens de N-VA’er de nieuwe premies voor vloerisolatie. “Hier is de norm warmteweerstand 2, terwijl van de in 2015 uitgekeerde premies voor vloerisolatie 80 procent al een weerstand haalde die groter was dan 2”.

Ook de premies voor warmtepompen vinden in de ogen van de energiespecialist van de N-VA geen genade. “Gezinnen die een lucht/lucht warmtepomp installeren krijgen in het nieuwe systeem nog steeds een premie van 300 euro. Nochtans halen ze geen beter rendement dan een condensatieketel. En deze ketels krijgen, terecht, geen premies meer”.

Nu in het nieuws