Serge Pauwels: “Het was shaken en bibberen in de wagen”

Foto: Twitter

Serge Pauwels: “Het was shaken en bibberen in de wagen”

Print

Serge Pauwels kon zich woensdag volledig vinden in de beslissing om de derde etappe in Parijs-Nice stop te zetten. “Het was echt gevaarlijk”, stelde de renner van Dimension Data.

Wielrennen op Sportwereld.be

“Voor de start van de koers heeft Pascal Chanteur van de rennersvakbond CPA gepraat met de organisatie en jury”, vertelde Pauwels. “Nu goed, pas een halfuur voor de start is het echt hard beginnen regenen. Het was ook koud, maar die twee samen zijn niet meteen een reden om een koers te annuleren. De weersvoorspellingen waren slecht, maar niet van die aard om er vooraf al de brui aan te geven. Het was een juiste beslissing om te starten, zoals het uiteindelijk ook een juiste beslissing was om de wedstrijd stop te zetten. Vooraf is het altijd moeilijk om de dingen helemaal juist in te schatten. Vrienden van mij stonden op vier kilometer van de top in Mont Brouilly. Ze vertelden me dat het koud was, drie à vier graden, maar wel droog. Het is pas onderweg dat het weer enorm verslechterd is.”

Op de top van de Col des Echarmeaux werd dan beslist om de wedstrijd te neutraliseren. “We hoorden onderweg al op die col dat er wellicht een beslissing zou vallen”, aldus Pauwels. “En maar goed ook. Hoe hoger je kwam, hoe gevaarlijker het werd omdat er meer sneeuw op de weg lag. Vooral in die laatste kilometer, toen het ook fel sneeuwde, was het toch wel opletten. De afdaling zou dan nog gevaarlijker zijn. Eens boven kregen we te horen dat de koers geneutraliseerd werd. Uiteindelijk een goede zaak. Bovendien hadden we het geluk dat de bevoorrading vlakbij was. De wagens van de verzorgers konden ons oppikken. Met maar twee wagens van de ploegleiders in koers zou het moeilijk geweest om alle fietsen en renners te vervoeren.”

Aanvankelijk was er enkel sprake van een neutralisatie, er zou 25 kilometer verderop een herstart volgen. “Het is niet dat we daar in de wagen echt mee bezig waren”, aldus Pauwels. “Je bent aan het bibberen en shaken en wil gewoon zo snel mogelijk warm krijgen. Finaal kregen we dan te horen dat de wedstrijd werd stopgezet. Gelukkig maar, een herstart zou niet in goede aarde zijn gevallen. Het is niet dat het daar opeens 20 graden was”, lachte hij. “Neen, even opwarmen en dan terug verder koersen in natte kleren en slecht weer was geen oplossing. Dit is een goede beslissing, de enige juiste.”

Meer sportnieuws