Ook Zweedse ex-wereldkampioene positief bevonden op meldonium

Foto: EPA

Ook Zweedse ex-wereldkampioene positief bevonden op meldonium

Print

Ook bij de tegenexpertise heeft de Zweedse Abeba Aregawi, in 2013 wereldkampioene op de 1.500 meter, positief getest op het prestatiebevorderende middel meldonium. Dat bevestigde haar makelaar Jos Hermens woensdag in het Zwitserse Lausanne.

“Aregawi is al enkele weken in shock. Ze had nog nooit van het product gehoord. Het werd haar voorgeschreven als een voedingssupplement”, verklaarde Hermens, die twee opgepakte Ethiopische dokters aanwees als de schuldigen. “We verlenen onze volledige medewerking aan de IAAF.”

De 25-jarige Zweedse liep in januari tegen de lamp bij een dopingtest in Addis Abeba, hoofdstad van haar geboorteland Ethiopië. De Zweedse atletiekfederatie had de 25-jarige Aregawi op 29 februari voorlopig op non-actief gezet in afwachting van de analyse van de B-staal.

Meldonium werd op 1 januari door het wereldantidopingagentschap WADA opgenomen in de lijst met verboden middelen. Sindsdien testten onder meer de Russische tennister Maria Sharapova, de Oekraïense biatleten Artem Tyshchenko en Olga Abramova en de Russische renner Eduard Vorganov positief op het product, dat wordt gebruikt om de uithouding te verbeteren.

Aregawi koos eind 2012 voor de Zweedse nationaliteit. Eerder dat jaar werd ze voor Ethiopië nog vijfde op de 1.500 meter op de Olympische spelen in Londen. In 2013 werd ze in Moskou wereldkampioene en in Göteborg Europees indoorkampioene. In 2014 veroverde ze in Sopot ook goud op het WK indoor, maar moest ze op het EK outdoor in Zürich met zilver vrede nemen. Op het WK in Peking finishte ze pas als zesde. Voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gold Aregawi als één van de belangrijkste Zweedse medaillekandidaten.

MEER SPORTNIEUWS