Rechter verwerpt eis tot stillegging ‘scheurtjescentrales’

Foto: REUTERS

Rechter verwerpt eis tot stillegging ‘scheurtjescentrales’

Print

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de eis tot stillegging van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2, de zogenaamde scheurtjescentrales, ongegrond verklaard. Dat deelt Engie, het moederbedrijf van uitbater Electrabel, woensdag mee.

Doel 3 en Tihange 2 werden in 2012 stilgelegd nadat er kleine scheurtjes gevonden waren in de reactorvaten. In november 2015 gaf de nucleaire waakhond Fanc weer groen licht voor een heropstart, maar ‘Nucléaire Stop Kernenergie’ was daarop naar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg gestapt. De actiegroep eiste de stillegging van de scheurtjescentrales, omdat er onvoldoende veiligheidsgaranties zouden zijn.

Hun eis werd woensdag evenwel verworpen. De rechtbank oordeelde dat het niet tot haar bevoegdheid behoort om te beslissen over definitieve sluiting en ontmanteling van de reactoren.

Daarnaast stelt de rechtbank ook dat het Fanc het voorzorgsbeginsel strikt gerespecteerd heeft. Bij de beslissing werd bovendien voldoende rekening gehouden met wetenschappelijke waarschijnlijkheden, zo klinkt het.

De rechtbank besluit voorts dat de onafhankelijkheid van het Fanc in dit dossier niet in twijfel kan worden getrokken.

Nu in het nieuws