“490 (!) atleten gebruikten meldonium tijdens Europese Spelen”

Foto: REUTERS

“490 (!) atleten gebruikten meldonium tijdens Europese Spelen”

Print

Tijdens de Europese Spelen in Bakoe zouden vorig jaar zo’n 490 atleten, onder wie dertien medaillewinnaars, meldonium hebben gebruikt. Dat is het besluit van een onderzoek dat de Europese olympische comités op vraag van het Wereldantidopingagentschap WADA uitvoerden.

De conclusies van de studie werden woensdag gepubliceerd in het Britse Journal of Sports Medicine magazine en droegen bij tot de beslissing om het medicijn op de lijst met verboden producten te plaatsen. Aan de eerste editie van de Europese Spelen, die in juni 2015 in de Azerbeidzjaanse hoofdstad plaatsvond, deden zo’n 6.000 atleten mee.

De onderzoekers baseerden zich op informatie die ze kregen ze van de atleten en hun entourages en op tijdens de competitie uitgevoerde controles. Ze stelden vast dat er in 15 van de 21 disciplines sporters mogelijk meldonium gebruikten. Hun conclusies droegen bij tot de beslissing van het WADA om het medicijn vanaf 1 januari op de lijst met prestatiebevorderende middelen te plaatsen. Meldonium is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van hartkwalen, maar heeft ook een invloed op het uithoudingsvermogen. Het is vooral verkrijgbaar in Oost-Europa.

Sinds het verbod liepen al verscheidene atleten tegen de lamp. Maandag bekende de Russische tennisster Maria Sharapova dat ze meldonium gebruikte. Eerder werd de Russische wielrenner Edouard Vorganov betrapt op het product. De Zweedse atlete Abeba Aregawi, de Oekraïense biatleten Artem Tychtchenko en Olga Abramovaa, de Russische kunstschaatsster Ekaterina Bobrova, de Ethiopische marathonloper Endeshaw Negesse en zes Georgische worstelaars testten eveneens positief.

MEER SPORTNIEUWS