Queen dient klacht tegen The Sun na pro-Brexit-verhaal

Print

De bewuste voorpagina van The Sun. Foto: EPA

De Britse tabloid The Sun heeft de Britse koningin Elizabeth ervan beschuldigd dat ze haar steun uitsprak voor een Britse uitstap uit Europa. Buckingham Palace diende daarop een klacht in bij het toezichtsorgaan op de pers (IPSO).

‘Koningin steunt Brexit’, titelde The Sun vandaag op haar voorpagina. Volgens de krant zou de 89-jarige koniningin Elizabeth II in 2011 tegen de toenmalige vicepremier Nick Clegg gezegd hebben dat de Europese Unie zich in een verkeerde richting ontwikkelde. Tegen een groep parlementsleden zou ze dan weer hebben gezegd ‘Europa niet te begrijpen’.

‘Het Britse staatshoofd blijft politiek neutraal, zoals al 63 jaar het geval is’, klonk het eerst in een een verklaring van Buckingham Palace, dat ‘geen commentaar wilde geven op valse beweringen uit anonieme bronnen’. Later kwam het nieuws dat het Hof een klacht heeft ingediend bij de Independent Press Standards Organisation.

Ook Nick Clegg deed het bericht af als ‘onzin’. De voormalige leider van de LibDems vond het vooral ongehoord dat de koningin misbruikt wordt door het ‘Leave-kamp’.

Op 23 juni beslissen de Britten bij referendum of ze al dan niet in de Europese Unie willen blijven.

Nu in het nieuws