“Kans klein dat Russische atleten mogen deelnemen aan Spelen”

Foto: EPA

“Kans klein dat Russische atleten mogen deelnemen aan Spelen”

Print

Dick Pound, de voorzitter van de onafhankelijke onderzoekscommissie van het Wereldantidopingagentschap WADA, acht de kans klein dat Russische atleten er komende zomer bij zullen zijn op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Dat verklaarde hij woensdag tijdens een persconferentie omtrent dopingbestrijding in de Britse hoofdstad Londen.

De Russische atletiek beleeft sinds enkele maanden moeilijke tijden. Begin november bracht een onafhankelijke onderzoekscommissie in opdracht van het Wereldantidopingagentschap in een rapport georganiseerd dopinggebruik in de Russische atletiekwereld aan het licht. Het Russische Antidopingagentschap RUSADA, dat hierbij volgens de commissie een belangrijke rol speelde, verloor zijn WADA-accreditatie, net als het antidopinglaboratorium in Moskou. De Russische atletiekbond werd voor onbepaalde duur geschorst door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), waardoor Russische atleten niet in internationale competities kunnen uitkomen. Enkel als Rusland aan de voorwaarden van de IAAF voldoet, kan de schorsing opgeheven worden. “De Russen denken dat de polemiek vanzelf wel zal uitdoven en dat nadien niemand hun deelname nog in vraag zal stellen”, verklaarde Pound. “Ik denk dat er nog te weinig tijd rest om hun zaken op orde te krijgen.”

Uit een op de Duitse televisiezender ARD uitgezonden reportage bleek bovendien dat Russische atleten de regels van het WADA en van de Internationale Atletiekfederatie intussen blijven schenden. “In plaats van de noodzakelijke hervormingen door te voeren, blijven ze gewoon voortdoen op een zinkend schip”, besloot voormalig WADA-voorzitter Pound.

De Brit Craig Reedie, de huidige WADA-voorzitter, wil het Wereldantidopingagentschap ook andere sporten in Rusland onder de loep laten nemen. Twee dagen geleden raakte immers bekend dat tennisster Maria Sharapova eind januari betrapt werd op het gebruik van meldonium, een bij sporters populair middel in voormalige Sovjetstaten.

Meer sportnieuws