Nabestaanden vermoorde Malki: “Het enige dat wij willen, is gerechtigheid”

Foto: JVdP

Nabestaanden vermoorde Malki: “Het enige dat wij willen, is gerechtigheid”

Print
Borgerhout / Antwerpen -

“Als mijn zoon later vraagt waarom zijn papa gestorven is, dan zou ik daar graag een antwoord op willen geven. Daarom ben ik hier: om antwoorden te krijgen.” Dat verklaarde Lisa, de ex-vriendin van slachtoffer Malki Bouhbaka (31) en moeder van hun zoontje van 5,5 jaar, op het assisenproces. Van beschuldigde Rachid Morchid Filali (42) zal ze die antwoorden wellicht niet krijgen, want hij ontkent iedere betrokkenheid bij de moord.

Lisa leerde Malki in augustus 2009 kennen, nadat hij uit de gevangenis ontsnapt was. Zij was toen 16, hij 29. “Ik was uit geweest in Antwerpen en had mijn laatste trein gemist. Malki hielp me en bracht me naar een bevriend koppel, bij wie ik kon overnachten. Het was de bedoeling dat ik de volgende ochtend weer naar huis zou gaan, maar ik ben niet meer bij Malki weggegaan. We kregen een relatie en drie maanden later bleek ik zwanger te zijn.”

Ze wist dat Malki geen koorknaap was. Tussen zijn 15 en 31 zat hij zeven jaar in de gevangenis voor onder meer gewapende overvallen, drugsdelicten, diefstallen, bedreigingen, etc. “Mijn broer was een goede man, maar hij was door slechte vrienden op het verkeerde pad geraakt. Wij wonen in een harde buurt op het Kiel en iedereen begaat jeugdzonden, maar hij kon zich daar moeilijk van losmaken”, getuigde zijn broer Najim.

Malki werd in januari 2010 weer opgepakt om de resterende zeven maanden van zijn celstraf uit te zitten. Een maand voor de bevalling werd hij vrijgelaten. Hij wilde met Lisa gaan samenwonen, maar haar ouders stonden erop dat ze thuis bleef wonen met het kindje. Een maand voor zijn overlijden gingen ze uit elkaar, maar ze bleef hopen dat het terug goed zou komen.

Op 1 mei 2011 werd Malki echter met een schroevendraaier in het hoofd gestoken na een caféruzie. Hij bezweek zestien dagen later in het ziekenhuis. Lisa was hem elke dag gaan bezoeken. “Ik mis hem en denk nog dagelijks aan hem. Vlak na zijn dood dacht ik geregeld dat ik hem op straat zag en dan liep ik die man achterna, maar het was nooit Malki.”

Ook voor zijn familie kwam zijn dood hard aan. “Mijn broer is op 17 mei gestorven, mijn vader exact een maand later van verdriet. Ook met mijn moeder gaat het niet goed. Eerst een beroerte, dan Parkinson. Het is allemaal bijzonder moeilijk om dragen. Ik ben al vijf jaar met deze zaak bezig en ik zou dat hoofdstuk nu willen afsluiten. Het enige dat wij willen, is gerechtigheid”, getuigde Najim.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio