© BELGAIMAGE

Nu ook meer en meer griep bij volwassenen

De griepactiviteit blijft ook begin maart verder stijgen. De stijging is het sterkst bij de volwassenen, nadat een week eerder bleek dat de stijging het grootst was bij kinderen. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) woensdag.

gjs

Van 29 februari tot en met 6 maart waren er bij de huisartsen per 100.000 inwoners 747 consultaties voor griepsymptomen. In de week ervoor waren dat er nog 607. Met 747 consultaties zitten we voor de zesde week op rij boven de epidemische drempel van 144 consultaties per 100.000 inwoners.

Zowel het type A als B van het influenzavirus zijn sinds het begin van de surveillanceperiode gelijktijdig in omloop. “Het gaat vooral om het type A H1N1 virus en de Victorialijn van het type B virus”, klinkt het in het communiqué van het WIV. “Tot nu toe komen de circulerende stammen goed overeen met de stammen in de vaccins, maar de Victorialijn van het type B virus is weliswaar enkel ingesloten in het viervoudige vaccin.” Met dat viervoudige vaccin zijn patiënten beschermd tegen alle varianten. Het drievoudig vaccin, dat aangeraden werd door de Hoge Gezondheidsraad, werkt bij de helft van de gevallen. Drie kwart van de Belgische huisartsen hebben hun patiënten dat viervoudig vaccin voorgeschreven.