Greg Van Avermaet wint met BMC ploegentijdrit in Tirreno-Adriatico, Uran is verliezer van de dag

Print
BMC heeft zijn status als wereldkampioen bevestigd in de ploegentijdrit van Tirreno-Adriatico, de traditionele opener van de Italiaanse rittenkoers uit de WorldTour. In een heuse toptijd waren de mannen van kopman Tejay Van Garderen én Greg Van Avermaet twee seconden sneller dan Etixx-QuickStep. De Italiaan Daniel Oss kwam als eerste over de streep en is meteen de eerste leider. Verliezer van de dag was Rigoberto Uran, die na een val van Cannondale nu al uitgeteld lijkt voor de eindzege.

Wielrennen op Sportwereld.be

Tirreno-Adriatico startte zoals gewoonlijk met een ploegentijdrit, één van de weinigen die dit jaar op WorldTourniveau wordt georganiseerd. Die ploegentijdrit werd over 23 kilometer vlakke wegen gereden in Lido di Camaiore, aan de Toscaanse kust. Tien kilometer langs de dijk, rond het keerpunt en dan in de tegenovergestelde richting op naar de finish. 

Grootspraak Tinkov afgestraft

Oleg Tinkov heeft vlakbij een villa en zette vooraf de nodige druk op zijn team: "Als Tinkoff de ploegentijdrit niet wint, dan stop ik met de sponsoring van de ploeg en steek ik mijn geld in Maria Sharapova", liet Tinkov hij op voorhand weten. Zijn team zette ook even de snelste tijd neer maar de concurrentie was niet mals voor Peter Sagan en ploegmaats. Tinkov zou achteraf dan ok kunnenleven met een uiteindelijk vierde plaats..

FDJ verrast

FDJ verraste al snel met een heuse toptijd, ondermeer Trek Sagefredo (met Fabian Cancellara) en de specialisten van Orica-GreenEdge beten hun tanden stuk op de tijd van de Fransen. Nobele onbekende Johan Le Bon zat virtueel in de blauwe leiderstrui maar dan moesten de groten kanonnen van Etixx-QuickStep, BMC, Astana en Sky nog komen. 

Wereldkampioenen bevestigen

De blauwe trein van Tony Martin dook als eerste onder de tijd van de Fransen met een heuse toptijd:  23'57" wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van 56,86 km/u... Snel, maar niet snel genoeg want de wereldkampioenen van BMC reden nóg twee seconden sneller aan een gemiddelde van 56,947 km/u. Daniel Oss kwam als eerste over de streep en mocht al snel de blauwe leiderstrui passen.

Dat leek voorbarig want er moesten toen nog vier teams aankomen, waaronder Astana van mede-favoriet Vincenzo Nibali maar zij stelden teleur met een zesde plaats. Team Sky, met hardrijders als Vasil Kiryienka, MIchal Kwiatkowski en Wout Poels, moest tevreden zeijn met plaats acht.  

Lotto-Soudal eindigde met zes renners in 24'41", daarmee vielen Debusschere en co net uit de top-tien.  Yves Lampaert van Etixx-QuickStep was de beste jongere en start morgen in de witte trui.
 
Uran nu al uitgeteld

De verliezer van de dag was echter Rigoberto Uran: de Colombiaan ging mee tegen de vlakte bij Cannondale.  Hij hervatte nog wel op een gewone fiets maar een toptijd kon hij uiteraard vergeten en verloor meteen al meer dan twee minuten. Uran lijkt nu al uitgeteld voor de eindzege.

Uitgelezen kans voor Van Avermaet

Donderdag kent de eerste rit in lijn een aanloop van 150 kilometer langs Pisa vooraleer er stevig geklommen moet worden. Helemaal op het einde ligt er een tweede bergje van één kilometer met stukken tot 18 procent, iets voor de punchers. Gezien de topprestatie van BMC zou Greg Van Avermaet dus best wel eens een gooi kunnen doen naar de leiderstrui. Bekijk hier het ritprofiel

De Italiaanse rittenkoers eindigt zondag met een individuele tijdrit, dan kennen we de opvolger van Nairo Quintana die dit jaar niet aan de start verscheen.

Uitslag:

1. BMC in 23'55"
2. Etixx - QuickStep +2"
3. FDJ +9"
4. Tinkoff +11"
5. IAM Cycling +12"
6. Astana +15"
7. Trek +17"
8. Team Sky +21"
9. Orica +25"
10. Movistar +29"
11. LottoNL +38"
12. Lotto +46"

Bekijk hier de volledige uitslag en stand

De winnende ploeg van BMC:

51 VAN GARDEREN, Tejay
52 CARUSO, Damiano
53 DE MARCHI, Alessandro
54 DRUCKER, Jean-Pierre
55 OSS, Daniel
56 PHINNEY, Taylor
57 QUINZIATO, Manuel
58 VAN AVERMAET, Greg

Meer sportnieuws