Tot drie jaar cel geëist voor shoulder surfing en stelen van bankkaarten

Archiefbeeld. Foto: rr

Tot drie jaar cel geëist voor shoulder surfing en stelen van bankkaarten

Print
Mechelen / Bornem -

Het openbaar ministerie heeft woensdag celstraffen van twee en drie jaar gevorderd tegen drie mensen die betrokken waren bij acht feiten van shoulder surfing. Dat is het stiekem meekijken naar iemand die de code van zijn bankkaart intikt en nadien de bankkaart van het slachtoffer steelt.

In Mechelen stonden twee vrouwen en een man terecht. Ze hadden onder meer in Bornem en in Mechelen slachtoffers gemaakt. “Telkens slaagden ze erin om de code van de bankkaart van mensen te weten te komen door stiekem mee te gluren aan de kassa van een winkel. Nadien volgden ze het slachtoffer en gebruikten ze een list maar ook geweld om in het bezit van de bankkaart te geraken. Eenmaal de kaart in handen werden aanzienlijke bedragen van de rekeningen gehaald.”

Tegen de twee vrouwen werd drie jaar cel geëist, tegen de man twee jaar cel. Hij vervoerde de twee vrouwen naar de winkels en pikte hen weer op als ze hun slag hadden geslagen. Later reed hij met hen ook naar de bank om het geld af te halen. De advocaat van de man vroeg echter de vrijspraak. “Omdat hij niet wist wat de dames eigenlijk allemaal uitspookten. Hij was verliefd op één van hen en reed naar waar zij wilden. Hij heeft totaal niets te maken met de diefstallen. En zijn versie van de feiten wordt in het dossier ook niet tegengesproken”, zei advocaat Frédéric Thiebaut.

De twee vrouwen pleitten wel schuldig. “Maar een zware straf met uitstel lijkt mij een betere bestraffing dan een effectieve straf. Dan weten ze dat het zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt en dat ze op het rechte pad moeten blijven”, stelde advocaat Sven Mary.

Vonnis in de zaak valt op 6 april.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio