Parijs-Nice afgelast door zware sneeuwval: renners vluchten verkleumd huizen binnen

Print
De derde etappe van Parijs-Nice - van Cusset naar Col de Brouilly - is op 73 kilometer van de streep afgelast. Door de hevige sneeuwval op de vele heuvels onderweg was het onmogelijk om nog verder te rijden. De wedstrijdorganisatie besliste onder het nieuwe ‘extreme weather-protocol’ om de koers te staken. Aanvankelijk was het nog de bedoeling om de renners onder konvooi naar het lokale circuit te voeren en daar opnieuw te laten starten, maar het weer was zo extreem slecht dat ook die beslissing snel herroepen werd. De verkleumde renners doken prompt de huizen van omwonenden binnen op zoek naar warmte. Ongezien taferelen in het wielrennen.

Wielrennen op Sportwereld.be

De voortekenen voor de derde etappe in Parijs-Nice stonden niet gunstig. De "Koers naar de Zon" werd al dagen geteisterd door verschrikkelijk koud weer en het weerbericht voor de etappe van vandaag kondigde niet veel goeds aan. "Sneeuwregen en een gevoelstemperatuur rond het vriespunt", luidde de voorspellingen voor de departementen van de Loire en de Rhône.

Toch liet de wedstrijdorganisatie de renners van start gaan in Cusset. Dik ingeduffeld en in de gietende regen trok het peloton zich omstreeks 13u15 dik tegen zijn zin op gang. De slechte weersomstandigheden hadden meteen een flinke invloed op het wedstrijdverloop. Het peloton splitste in stukken, renners kwamen ten val of stapten af. Ondertussen kwamen er onheilspellende berichten binnen over zware sneeuwval halfweg koers. Toch liet de organisatie het peloton bijna 100 kilometer afleggen in erbarmelijke omstandigheden. Tot de besneeuwde wegen het koersen definitief onmogelijk maakten. Even werd er nog aan gedacht om slechts een deel van de etappe te neutraliseren en te laten hernemen op 40 kilometer van de finish, maar gelukkig haalde het gezond verstand van de koerscommissarissen de bovenhand. Opgelucht stapten de verkleumde renners van hun fietsen en doken ze de huizen van omwonenden binnen op zoek naar een beetje warmte en een kop koffie.

Op het moment van het stilleggen van de koers reden vijf leiders op kop met een voorsprong van 3'30": Alexis Gougeard (ALM), Jesús Herrada (MOV), Alexey Lutsenko (AST), Laurent Didier (TFS) en onze landgenoot Thomas De Gendt (LTS).  Zij zagen dus een unieke kans op een ritzege door de neus geboord, maar zullen blij zijn om enkele uren vroeger onde een warme douche te staan.


De voorsprong van de vluchters telt niet, wel de punten die gescoord werden in de eerste tussensprint en op de klimmetjes worden in rekening gebracht. "De weg was extreem glad en we konden de veiligheid niet langer garanderen", verklaarde Christian Prudhomme van organisator ASO. "We verontschuldigen ons, maar dat is Parijs-Nice. We beloven dat we zullen terugkeren naar Mont Brouilly (waar de aankomst lag, nvdr.). Dit is jammer, maar de renners zullen morgen opnieuw starten in Julienas."

Pas de derde annulatie in 25 jaar

De afgelasting van een etappe in Parijs-Nice gebeurde pas voor de derde keer in 25 jaar in de Koers naar de Zon.
De vorige etappe die werd gestaakt, dateert van 2004. Wegens sneeuwval werd de vierde etappe tussen Roanne en Le Puy-en-Velay toen stopgezet. In 1995 hadden de renners al 100 kilometer afgelegd in de etappe van Clermont-Ferrand naar Chalvignac, waarna ze de ploegauto’s opzochten omwille van opgewaaide sneeuw.

In een recenter verleden werden enkele ritten ingekort omwille van de weersomstandigheden. Zo zorgde sneeuwval er in 2005 voor dat drie etappes minder kilometers telden. Toen moesten de organisatoren een nieuwe aankomst uit hun hoed toveren in Craponne-sur-Arzon, in plaats van in Chambon-sur-Lignon. In 2008 werd de start van de eerste etappe van Amilly naar La Chapelotte verlegd omwille van hagel en wind.

Tom Boonen kloeg al over het weer

Boonen kloeg twee dagen geleden de extreme weersomstandigheden en de afwachtende houding van de UCI in Parijs-Nice aan. "Er is een nieuw UCI-protocol en ze volgen hun eigen regels niet. We rijden hier die 200 kilometer uit, in echt slecht weer. Ik weet dat het moeilijk is om hier oplossingen voor te vinden, maar voor de zoveelste keer is er niets gebeurd. Het probleem is dat je er niets aan kan doen zodra je van start bent gegaan met het peloton. Je kan stoppen en aan de kant van de weg gaan zitten, maar wat lost dat op? Wij moeten ze toch niet smeken om hun eigen regels te volgen?"

 

 

You can't question his commitment! Not the best day for moto-pacing. Thanks Davo. #noshortcuts #enjoythehardwork

A photo posted by Simon Gerrans (@simongerrans) on

MEER SPORTNIEUWS