Jambon: “Turks-Europees akkoord kan als grote lijnen overeind blijven”

Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu ontmoet ministers Didier Reynders en Jan Jambon. Foto: BELGA

Jambon: “Turks-Europees akkoord kan als grote lijnen overeind blijven”

Print

België is voorstander van het princiepsakkoord tussen de EU en Turkije over de vluchtelingstroom, “maar de duivel zit hem in de details’” aldus N-VA-vicepremier Jan Jambon. Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) benadrukte dat de onderhandelingen nog niet afgehandeld zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon, op bezoek in Turkije, wil het akkoord dat in de maak lijkt met de Turken, niet afschieten. “Als de grote lijnen overeind blijven, dan denk ik dat dit goedgekeurd kan worden.”

“Maar de duivel zit hem in de details. Want als de stroom effectief stilvalt, is er ook geen ‘één op één’ meer”, verwees Jambon naar de afspraak om voor elke teruggestuurde Syriër vanuit Griekenland een andere Syriër vanuit Turkije naar Europa te brengen. “Ik wil de details dus nog zien.”

Grote doel is in elk geval verdere verdrinkingen te voorkomen en het businessmodel van de mensensmokkelaars neer te halen, vervolgde Jambon. De N-VA’er herhaald wel dat zijn partij “een hele koele, om niet te zeggen totaal geen minnaar is van EU-lidmaatschap voor Turkije””. Maar als nieuwe hoofdstukken in onderhandelingen openen kan helpen, is hij daartoe wel bereid. “Al denk ik dat als je het hoofdstuk over de persvrijheid met Turkije opent, dat de discussie snel weer over zal zijn”, verwees de minister impliciet naar de overname van Turkse oppositiekrant Zaman.