Schaatsunie noemt namen van betrapte schaatsers in meldoniumzaak niet

Foto: EPA

Schaatsunie noemt namen van betrapte schaatsers in meldoniumzaak niet

Print

De Internationale Schaats Unie wil geen namen noemen van de twee schaatsers die zijn gepakt op het gebruik van de verboden hartversterker meldonium.

De ISU liet woensdag weten pas namen te noemen en tot eventuele maatregelen over te gaan als de B-stalen ook een postiief dopingresultaat geven. Wel is duidelijk dat Pavel Kulizhnikov, een van de schaatsers die in de Russische media werden genoemd, het komende weekend niet zal deelnemen aan de wereldbekerfinale in Heerenveen. De andere, Semen Elistratov, wereldkampioen op de 1500 meter en olympisch kampioen in de aflossing, is niet opgenomen in de Russische afvaardiging voor de wereldkampioenschappen shorttrack in Seoel.

Kulizhnikov, eerder dit jaar wereldkampioen sprint en wereldkampioen op de 500 en 1000 meter, voert op beide sprintafstanden het wereldbekerklassement aan. Op de 500 meter is hij niet te achterhalen, op de 1000 meter staat hij in punten gelijk met de Nederlander Kjeld Nuis.

Ook voor de overall Grand World Cup, een onderscheiding voor veelzijdigheid, was Kulizhnikov nog in de race. Achter Nuis bezet hij de tweede plaats. De derde plek is voor Bart Swings. Alleen de winnaar ontvangt een premie, 20.000 Amerikaanse dollar.

Als de B-controle positief uitvalt, hangt Kulizhnikov een lange schorsing boven het hoofd. Het is dan de tweede keer dat hij over de schreef is gegaan. In 2012 werd hij voor twee jaar geschorst wegens het gebruik van methylhexanamine, een middel dat volgens de Russen in een neusspray zat. De ISU maakte dinsdag overigens wel de voorlopige schorsing van de Russin Jekaterina Bobrova bekend. Zij won als teamijsdanser olympisch goud in Sochie.

Meer sportnieuws