“Verloren gewaande Rembrandt ontdekt”

Print

Een verloren gewaand schilderij is met zekerheid toe te schrijven aan Rembrandt van Rijn. Het gaat om een vroege Rembrandt, die vorig jaar op een veiling in de VS opdook. Dat meldt het Nederlandse actuaprogramma ‘Nieuwsuur’, dat in de uitzending van woensdagavond beelden van het schilderij ‘De flauwgevallen patiënt (De reuk)’ laat zien.

“Er is geen twijfel mogelijk. Het schilderij kan met 100 procent zekerheid worden toegeschreven aan Rembrandt”, zegt Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering aan Nieuwsuur.

De Parijse kunsthandel Talabardon & Gautier presenteert het werk op de jaarlijkse kunst- en antiekveiling TEFAF in Maastricht. Het gaat volgens Nieuwsuur om een paneel van 21,6 bij 17,8 centimeter, dat de schilder op achttien- of negentienjarige leeftijd maakte.

Rembrandt van Rijn leefde van 1606 tot 1669. ‘De reuk’ hoort bij een serie van vijf schilderijen die de zintuigen verbeelden. Het schilderij toont hoe iemand een chirurgijn (een dokter) helpt om zijn patiënt bij kennis te laten komen na een aderlating. Dat gebeurt door de flauwgevallen man aan een doek met ammonia te laten ruiken.

Nietsvermoedende verkoper

Het schilderij was lange tijd in bezit van een particulier in het Amerikaanse New Jersey. Hij bood het nietsvermoedend aan een veilinghuis aan, dat het schilderij in de catalogus de neutrale titel ‘Europese School, negentiende eeuw’ meegaf. Toen de biedingen flink opliepen, werd duidelijk dat het om een bijzonder werk moest gaan. Kunsthandel Talabardon & Gautier kreeg het werk in handen en kon het na reiniging en grondig onderzoek door experts toeschrijven aan Rembrandt van Rijn, aldus Nieuwsuur.

‘De reuk’ is nu aangekocht door de eigenaar van ‘The Leiden Collection’, een privécollectie in New York van ruim 200 schilderijen van meesters uit de zeventiende eeuw, vooral Leidse fijnschilders.

Nu in het nieuws