Koning Filip en Duitse president op bezoek in Antwerpen

Print
Antwerpen -

De Duitse president Joachim Gauck en zijn vrouw hebben woensdag een bezoek gebracht aan Antwerpen. Ze werden er ontvangen door koning Filip en koningin Mathilde. Nadien werden ze door Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) onthaald in het Stadhuis.

Koning Filip en de Duitse president Gauck bezochten ’s ochtends de haven van Antwerpen. Tijdens een rondvaart vond een rondetafelgesprek plaats met toplui van haven- en chemische bedrijven. Onder meer energie en circulaire economie kwamen aan bod.

Omstreeks 11.30 uur gingen koning Filip en president Gauck in gesprek met bedrijfsleiders van onder meer BASF, Solvay en Indaver. Een eerste thema was energie-efficiëntie, waarbij de bedrijven hun inspanningen benadrukten om hun impact te beperken, alsook dat ze met innovatie oplossingen kunnen bieden, bijvoorbeeld door nieuwe isolatieproducten. Tegelijkertijd werd erop gewezen dat bepaalde normen wel de winstgevendheid kunnen beperken. Een ander thema was de circulaire economie. De druk van afvalstoffen op de omgeving werd benadrukt, alsook dat het verwerken van afval tot nieuwe grondstoffen interessant kan zijn voor het grondstofarme Europa. Er werd gepleit voor de nodige samenwerking tussen chemische clusters en een omkadering die de circulaire economie mee mogelijk maakt.

Nadien werden ze door burgemeester Bart De Wever (N-VA) ontvangen in het stadhuis. De Wever en Antwerps gouverneur Cathy Berx spraken er de hoop uit op een verdiepte samenwerking met Duitsland. “Samen kunnen we nog meer bereiken”, zei De Wever.

Mathilde

Koningin Mathilde en de Duitse presidentsvrouw Daniela Schadt trokken naar het ModeMuseum en het Rubenshuis. Rubens werd geboren in het Duitse Siegen.

Rond 15 uur vertrokken het koningspaar en het Duitse presidentskoppel naar Mechelen. Gauck is voor drie dagen op staatsbezoek in België.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio