Parket onderzoekt lek in terreurdossier: “Ernstig gevaar voor betrokkenen”

Foto: AP

Parket onderzoekt lek in terreurdossier: “Ernstig gevaar voor betrokkenen”

Print

Het Brusselse parket opent een vooronderzoek naar schending van het beroepsgeheim, naar aanleiding van de aanhoudende berichtgeving over de tip die de antiterrorismedienst van de Brusselse federale gerechtelijke politie in juli 2014 zou hebben gekregen over de broers-Abdeslam. Dat meldt het parket woensdag.

Het zou een vrouwelijke medewerkster van de FGP zijn die de tip gekregen heeft, maar voorlopig loopt het onderzoek van het parket lastens onbekenden.

Tip

Volgens de kranten Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure nam een tipgeefster in de nacht van 10 op 11 juli 2014 contact op met een vrouwelijk lid van de antiterrorismedienst van de Brusselse federale gerechtelijke politie. Die informante, een naaste van de Abdeslams, vertrouwde haar toe dat de broers Salah en Brahim “volledig geradicaliseerd” waren en op het punt stonden om naar Syrië te trekken. Nadat de vrouw ook verklaard had dat de twee volledig onder invloed van Abaaoud stonden, zou ze gezegd hebben dat de broers een aanslag zouden plegen. De politievrouw, die op dat moment met ziekteverlof was, belde nog diezelfde nacht naar haar oversten om de info door te spelen, zeggen de kranten. Eerder berichtten ook De Tijd en l’Echo al over dezelfde tip, en ze berichtten dat de FGP desondanks geen onderzoek opende.

Adequaat gereageerd

Het federaal parket meldde tot tweemaal toe dat op de bewuste tip adequaat was gereageerd, terwijl Claude Fontaine, directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie, zei dat de berichten in de pers gebaseerd waren “op allerlei onware spookverhalen van een duistere ‘bron’ die soms enkel tot doel heeft mijn organisatie in diskrediet te brengen”. Het Brusselse parket heeft nu beslist een onderzoek te openen.

“In de week van 3 maart 2016 werden er meerdere artikels in de pers gepubliceerd waarin werd gesproken over de eventuele slechte werking van de FGP van Brussel”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “In deze artikels is er ook sprake van informatie die zou verkregen zijn over betrokkenen bij de aanslagen in Parijs, via bijzondere opsporingsmethoden, zoals de informantenwerking.”

De artikels zouden gebaseerd zijn op de verklaringen van een agent van de federale politie, die ondervraagd werd in een onderzoek gevoerd door het Comité P.

“Of er al dan niet gebruik gemaakt is van bijzondere opsporingsmethodes en in casu informanten behoort tot het geheim van het onderzoek”, zegt de parketwoordvoerster. “Het feit dat hier openlijk over wordt gesproken, kan een ernstig gevaar opleveren voor de eventuele betrokkenen en is een manifeste schending van het geheim van het onderzoek. Het parket van de procureur des Konings van Brussel is daarom op eigen initiatief een onderzoek gestart wegens de schending van het beroepsgeheim, lastens onbekenden.”

Vrijdag liet de betrokken medewerkster van de FGP via haar advocaat al weten dat ze niet verantwoordelijk was voor de berichtgeving in de media.

Nu in het nieuws