© Dirk kerstens

© Dirk Kerstens

© museum plantin-moretus

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

“Een bezoek aan Plantin-Moretus zal een belevenis worden”

Mensen moeten naar het Museum Plantin-Moretus kunnen gaan, zonder dat ze de nodige voorkennis hebben over wat ze te zien krijgen. Na de vernieuwing zal dat ook het geval zijn”, zegt schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V).

patrick van de perre

Museum Plantin-Moretus op de Vrijdagmarkt is het enige museum ter wereld dat erkend is als Unesco Werelderfgoed. “Het museum herbergt niet alleen unieke boeken, het is ook een plek waar het verhaal wordt verteld van Antwerpen als centrum van de boekdrukkunst in de zestiende eeuw. Met de vernieuwde opstelling en het nieuwe gebouw willen we dit verhaal beter vertellen. Nu lopen bezoekers vaak letterlijk verloren in de vele kamers. Daardoor verliezen de collectie en het leven van Plantin en Moretus een deel van hun kracht”, legt Philip Heylen uit.

Anderhalf jaar geleden startten de werken aan een nieuwbouw met een leeszaal en een depot in de Heilige Geeststraat. In april wordt in het museum zelf begonnen aan de nieuwe opstelling.

Het museum wordt de komende maanden gefaseerd gesloten. Op de eerste verdieping zijn nu al enkele zalen dicht. Vanaf 4 april sluit de verdieping volledig en is alleen de gelijkvloerse verdieping, met onder meer de drukkerij en de binnentuin, nog open. Het museum sluit volledig de deuren van 30 mei tot 29 september en heropent met een openingsweekend van 30 september tot 2 oktober. De vernieuwing en de nieuwbouw kosten 4,5 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners