‘Vijfde Beatle’ overleden

Foto: EPA

‘Vijfde Beatle’ overleden

Print

De Britse producer George Martin is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij is het meest bekend van zijn werk voor The Beatles waardoor hij de bijnaam de ‘vijfde Beatle’ kreeg.

Ringo Starr, de drummer van The Beatles, maakte het nieuws bekend via Twitter en het werd ook bevestigd door een woordvoerder van Universal Music Group.

Martin gaf de Beatles in 1962 hun eerste platencontract en is de producer van bijna alle songs van The Beatles, waaronder ‘Yesterday’ of ‘A day in the life’. Het was ook zijn keuze om geen enkel bandlid als frontman uit te spelen.

Martin had ook een grote invloed op de arrangementen van The Beatles. Hij stelde voor om strijkers toe te voegen aan ‘Yesterday’ en dirigeerde de strijkerssectie voor ‘Eleanor Rigby’. Hij bedacht ook de psychedelische elementen in ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’.

Daarnaast was hij ook producer voor artiesten als Ella Fitzgerald, Peter Gabriel, Sting, Meat Loaf, Celine Dion en Kate Bush. Als producer won hij verschillende Grammy Awards.

Nu in het nieuws