Trump vergroot voorsprong, Sanders zorgt voor verrassing

Print

Bernie Sanders heeft dinsdag verrassend de Democratische voorverkiezing in Michigan gewonnen. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Hillary Clinton won zoals verwacht in Mississippi. Donald Trump haalde het in Michigan en Mississippi bij de Republikeinen, de ultraconservatieve Ted Cruz haalde de staat Idaho binnen. Het is nog wachten op de resultaten van de Republikeinen in Hawaï.

Donald Trump heeft dinsdag de Republikeinse voorverkiezing in Michigan en Mississippi gewonnen. John Kasich staat in Michigan, met nog niet alle stemmen geteld, op de tweede plaats, gevolgd door Ted Cruz en Marco Rubio. In Mississippi strandt wellicht de ultraconservatieve Ted Cruz, die al in zes staten won, op de tweede plaats.

Ted Cruz haalde wel de staat Idaho binnen, met ruime voorsprong op Donald Trump. Met 37 procent van de stemmen geteld, behaalde Cruz meer dan 41 procent. Op nummer 2 staat Trump, met 29 procent. Idaho is met 32 afgevaardigden een kleinere staat, maar de overwinning van Cruz betekent wel een slag in het gezicht van Donald Trump.

Michigan is met 59 afgevaardigden de belangrijkste staat van de vier waar dinsdag voorverkiezingen werden gehouden voor de Republikeinen. Mississippi is goed voor 40 afgevaardigden. Later volgt nog Hawaï.

Sanders verrast in Michigan

Bij de Democraten was het in Michigan (goed voor 130 Democratische afgevaardigden) lang een nek-aan-nekrace tussen Bernie Sanders en Hillary Clinton. Amerikaanse media riepen Sanders uit tot overwinnaar. Met 96 procent van de stemmen geteld, heeft Sanders 50,1 procent van de stemmen achter zijn naam, tegenover 48 procent voor Clinton.

Volgens de website Realclearpolitics.com haalt Sanders minstens 63 afgevaardigden binnen in Michigan, en Clinton minstens 53. Sanders bedankte Michigan eerder op de dag al voor de “zeer succesvolle avond”, en verklaarde dat zijn “revolutie van het volk gesteund wordt in alle delen van het land”.

De overwinning in Mississippi, een kleinere staat bij de Democraten, brengt het totale aantal staten dat Clinton al binnenhaalde op 13. Haar rivaal Bernie Sanders won in negen staten.