Vluchtelingen op de planken van Arenberg

The Jungle is our House tijdens de repetitie. Vanavond gaat het stuk in première. Foto: copy Club Guy & Roni

Vluchtelingen op de planken van Arenberg

Print
Antwerpen -

Wat als ik in een vluchtelingenkamp zou zitten? Hoe leef je zo? Vragen die gesteld worden in de voorstelling The Jungle is our House, die vanavond in première gaat in de Arenberg. Flying Horseman Bert Dockx zorgt voor de muziek.

Voor de voorbereiding trok regisseur en actrice Veerle Van Overloop zelf naar Calais, beter bekend als the jungle. “Ik wist wel ergens waar ik me aan kon verwachten, maar je kunt je niet voorbereiden op de realiteit daar. Het raakte me enorm. En toch proberen de mensen het beste van de situatie te maken, want het leven gaat door: hun kinderen, hun relaties. Heel paradoxaal”, vertelt Veerle.

“En des te meer het besef dat het iedereen kan overkomen, deze voorstelling gaat dan ook over elk van ons. We willen de twee standpunten naar elkaar toe brengen. Dat de toeschouwers niet alleen denken ‘ocharme’, achteraf een pint drinken en dat is het dan.”

Kracht versus gruwel

Op zoek gaan naar schoonheid in zulke levensomstandigheden is niet evident. “En toch willen we de verhalen van de vluchtelingen tot iets moois brengen, hoe gruwelijk en turbulent het ook is. De voorstelling wil niet zomaar ellende voorschotelen, maar ook verhalen brengen over liefde, kracht en troost. Zo komen er bij de première ook mensen kijken die zelf niet zo lang geleden in de situatie zaten. Het is niet de bedoeling om hen te choqueren. Maar we willen de mensen die het niet moeten meemaken wel de realiteit voorspiegelen. Of toch onze interpretatie ervan.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen - Stadskrant

The Jungle is our House, 9 en 10 maart, Arenbergschouwburg

Antwerpen

Nu in het nieuws