Kathedraaltoren brokkelt af

Een inspecteur op de kathedraaltoren. Foto: wh

Kathedraaltoren brokkelt af

Print
Antwerpen -

Het bovenste stuk van de kathedraaltoren wordt volgende week ingepakt met steenslagnetten. Bij de laatste controle door Monumentenwacht eind september 2015 bleek dat sommige ornamenten zo poreus waren geworden dat ze dreigen los te komen.

Eén stuk kwam zelfs los en viel op een onderliggende gaanderij, zonder schade. Het leek Monumentenwacht dus veiliger om die delen in te pakken met steenslagnetten. Als er dan iets afbrokkelt, komt het in de netten terecht en kan het niemand verwonden. “Omdat het gaat om een zone helemaal bovenaan de toren, zullen de netten bijna niet te zien zijn”, zegt Roel Veyt van het kabinet van schepen Philip Heylen (CD&V). “Het Vleeshuis heeft bijvoorbeeld ook van die netten, dat valt echt niet op.”

Maandag wordt begonnen met het plaatsen van de netten. Voetgangers worden voor alle veiligheid onder een stelling met een stalen dak geleid. Winkels en huizen blijven bereikbaar. Tegen 27 maart is het plaatsen klaar. De netten blijven tot aan de geplande restauratie van de toren in 2018.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio