Vrijwilliger mag  vluchteling niet aan huurwoning helpen

Rob Geudens een paar weken geleden in zijn ‘immokantoortje’ in het asielcentrum in Arendonk. “Het is niet eenvoudig voor een erkende asielzoeker om in twee maanden een woonst te vinden.” Foto: mia uydens

Vrijwilliger mag vluchteling niet aan huurwoning helpen

Print
Arendonk -

Het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV) heeft een dreigende brief verstuurd naar een vrijwilliger die meehelpt in het asielcentrum van Arendonk. Hij riskeert vervolging als hij doorgaat met huurwoningen te zoeken voor erkende vluchtelingen.

Rob Geudens, een 65-jarige gepensioneerde schrijnwerker, vertelde eerder in deze krant dat hij drie dagen per week in Arendonk zit en mensen die asiel hebben gekregen een woning helpt zoeken. Hij zei dat hij wel honderd telefoontjes moest doen om één positief antwoord te krijgen van een eigenaar.

Erkende vluchtelingen behoren tot de moeilijkste categorie op de huurmarkt: het zijn vreemdelingen, ze spreken de taal niet en ze leven van een OCMW-uitkering. De man kreeg daarna een brief van het BIV dat hij zonder erkenning als makelaar niet mag bemiddelen. “Zo is de wet”, zegt een woordvoerder van het BIV. “Ook als je niet betaald wordt.”

Nu in het nieuws