Jooz Beirens doet Tipsor herleven

Print

Jooz Beirens klinkt op en met een goed brouwsel. Foto: Robbie Depuydt

“Ik wil het bier van mijn vader weer op de markt brengen”, zegt Jooz Beirens, afstammeling van de gelijknamige brouwerij op de grens van Wommelgem en Deurne. Tot in 1970 werd de Tipsor daar gebrouwen.

Uitgerekend vandaag wordt een nieuwe ketel Tipsor gebrouwen. Dit jaar zou de laatste brouwer van de bekende Tipsor, Emiel Beirens, ook honderd zijn geworden. Hij was de laatste van zeven generaties brouwers.

De familie kocht in 1817 ‘Brouwerij Den Draeyboom’ in Wommelgem. Emiels zoon Jooz brengt het brouwsel, dat na vandaag nog wat moet rusten, tegen 15 mei op de Fortengordel op de markt. “We hebben een lange weg afgelegd”, zucht Jooz Beirens, die al langer met plannen rondloopt om Tipsor weer te brouwen.

Jooz is één van de weinige nieuwe brouwers die nooit een brouwcursus heeft gevolgd. “Neen, mijn vader heeft het me bijgebracht”, zegt Jooz bescheiden. “Hij leerde mij en mijn vijf zussen hoe we thuis in de keuken konden brouwen. Dat is nog iets heel anders dan in een brouwerij.”

Gazet van Antwerpen gaat met haar abonnees op zoek naar een nieuw stadsbier. Leer er alles over hier. Nog geen abonnee? Profiteer nu van een tijdelijk voordelig aanbod.