Warmtecamera UA spoort motortje in fiets op

Onderzoekers van Universiteit Antwerpen hebben een techniek ontwikkeld om mechanische doping te ontdekken. De ‘warmtecamera’ van ingenieur Jeroen Peeters is een veilig alternatief voor de toestellen die werken op basis van X-stralen of röntgenstraling, die volgens de Fanc gevaarlijk zijn.

JaTi

Sinds de vondst van een motortje in de fiets van veldrijdster Femke Van den Driessche is er een felle discussie ontstaan over hoe we mechanische doping kunnen tegengaan. “De wielerbonden denken eraan om toestellen op basis van X-stralen of röntgenstraling te gebruiken”, zegt de UA. “Eén producent zou al een demonstratie gegeven hebben. Maar het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle steigert. In een waarschuwing aan de verschillende wielerfederaties in België stelt het Fanc dat het gebruik van X-stralen gevaarlijk is en dat er strenge veiligheidsnormen gehanteerd moeten worden.”

Wetenschappers van de onderzoeksgroep Op3Mech, verbonden aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen, hebben een oplossing. Ze ontwikkelden een techniek die gebruikmaakt van de geproduceerde warmte van de motor.

Ook tijdens de koers

“Met een speciale warmtecamera kunnen we de motor detecteren”, legt Jeroen Peeters uit. “Op die manier kunnen valsspelers op heterdaad betrapt worden, ook tijdens de koers zelf. Zelfs als de motor na gebruik is uitgeschakeld, kan er nog steeds gedetecteerd worden dat er mechanische fraude in het spel is.”

De techniek maakt dus geen gebruik van schadelijke straling. “De fiets hoeft zelfs niet aangeraakt te worden om vast te stellen of het spel eerlijk gespeeld wordt”, aldus Peeters.