© EPA

© vrt

© vrt

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Motortje in fiets: procureur eist levenslang voor Femke Van den Driessche

Veldrijdster Femke Van den Driessche (19) kijkt aan tegen een levenslange schorsing wegens het motortje dat in haar fiets werd gevonden tijdens het WK in Zolder. De procureur eist ook een schadevergoeding van om en bij 50.000 euro. Een ongezien zware eis. Volgende week moet Van den Driessche in het Zwitserse Aigle bij de Internationale Wielerbond (UCI) proberen te redden wat er te redden valt. “We willen een eerlijke kans, geen schijnproces”, zegt haar advocaat.

pieter huyberechts

“Femke moet voor altijd gebannen worden. Levenslang schorsen moeten ze doen.” Ook onze laatste Belgische Tourwinnaar Lucien Van Impe was gisteren in een interview met De Zondag opvallend hard. Of ze dan, als amper 19-jarig meisje, geen enkel krediet verdient? Van Impe: “Neen. Ook al heeft ze zich laten overhalen. Dit is erger dan doping.”

Met bang hartje naar Zwitserland

De ­ouders van Femke zeiden gisteren geen aanstoot meer te nemen aan wat er allemaal over hun dochter gezegd wordt. En dat ze zich willen en zullen verantwoorden, “weliswaar met een bang hartje”.

Wat later bleek waarom: de pro­cureur eist maar liefst een levenslange schorsing. Geen twee jaar, zoals ­gebruikelijk bij “normale” doping­zaken, of de maximaal voorziene vier jaar, maar onverbiddelijk levenslang. Het lijkt er sterk op dat de UCI een voorbeeld wil stellen. Bovendien ­riskeert ze een megaboete van om en bij 50.000 euro.

Lees maandag het volledige verhaal in Gazet van Antwerpen

Meer sportnieuws