© gva

Federale overheid paradijs voor hackers

Cybercriminelen hebben de federale overheidsdiensten vorig jaar 666 keer via het internet aangevallen. Dat zijn bijna 2 aanvallen per dag.

“Er is dringend een geïntegreerd nationaal cyberveiligheidsbeleid nodig”, zegt Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld).

yves lambrix

Het aantal cyberaanvallen op de federale overheidsdiensten (FOD) neemt toe. In 2014 waren er 405, vorig jaar 666. Dat vernam Kamerlid Nele Lijnen, die de cijfers opvroeg. Sommige FOD’s melden alle onregelmatigheden op hun netwerken – ook een “besmette” mail – andere registreren alleen de ernstige aanvallen.

Meer dreiging

“Dagelijks is er cybercriminaliteit en zijn er aanvalspogingen op infrastructuur van de federale overheidsdiensten”, zegt premier Michel. Minister van Energie en Leefmilieu Marie-Christine Marghem geeft toe dat “het mogelijk is dat een cyberaanval onopgemerkt gebeurt als die niet vernietigend is”. “De FOD heeft noch de competenties, noch het materiaal om nieuwe soorten aanvallen op te sporen of tegen te gaan.” Dat is angstaanjagend, want hoe beter de beveiligingssystemen, hoe meer detecties van aanvallen.

Aanvallen complexer

De aanvallen worden professioneler, complexer en geloofwaardiger. Hackers creëren steeds meer virussen om specifieke overheidsnetwerken binnen te dringen. “Het klassieke beeld van een vervelend virus op de pc is achterhaald. Hackers zijn uit op data, het platleggen van een website, geldgewin, identiteitsdiefstal”, zegt Nele Lijnen. “Cybercriminaliteit is een echte industrie geworden. Klassieke oplossingen werken niet altijd voldoende.”

De federale overheidsdiensten doen moeite om hun sites beter te beveiligen, maar cybercriminelen zijn hen vaak een stapje voor.

Lees maandag het volledige verhaal in Gazet van Antwerpen