© Mediahuis

Volgende maand al zelfrijdende trucks op onze wegen

Als u in de eerste week van april twee of drie vrachtwagens akelig dicht achter elkaar ziet rijden, hoeft u zich geen zorgen te maken. De vrachtwagens zijn zelfrijdend en rijden daardoor waarschijnlijk zelfs veiliger dan u. De twee belangrijkste risico’s in het verkeer zijn immers de reactiesnelheid en de concentratie van de bestuurder. Dat is bij een zelfrijdende colonne geen probleem: snelheid, remgedrag en bewegingen zijn precies op elkaar afgestemd, zo meldt Het Nieuwsblad.

geert neyt

Drie karavanen van telkens twee of drie vrachtwagens nemen tussen 31 maart en 6 april deel aan een experiment rond ‘truck platooning’. Bij deze futuristische manier van rijden bepaalt de vooroprijdende truckchauffeur de snelheid en alle bewegingen van de andere vrachtwagens. Via radar, wifi en gps imiteren de volgers exact het gedrag van hun ‘leider’.

Er zitten wel chauffeurs in de volgtrucks, maar die doen niets anders dan sturen. En eigenlijk is zelfs dat niet noodzakelijk, want elk manoeuvre dat de leidende truck maakt, wordt ogenblikkelijk en perfect nagebootst door de achterkomers.