Gigantische spoorbrug schuift over Jubellaan

Infrabel heeft zaterdagochtend de honderd meter lange spoorbrug over de Jubellaan in Mechelen op de juiste plaats gezet. Dat was een technisch huzarenstukje, want het gevaarte was maar liefst 2362 ton zwaar. Er moesten dan ook heel wat experts en mobiele platformwagens werden ingezet. De Jubellaan werd meer dan 24 uur vroeger dan voorzien weer vrijgegeven.

Bert Provoost

De brug van honderd meter lang is de voorbije maanden ter plaatse geprefabriceerd. Zaterdagochtend was dan het grote moment aangebroken: de constructie werd met mobiele platformwagens tot op de juiste plaats gereden. Daarvoor werd een tijdelijke funderingslaag over het wegdek van de Jubellaan aangelegd.

"De technici hebben ongeveer van 6.30 tot 7.45u tijd nodig gehad om de brug te verplaatsen en op de voorgemaakt pijlers te laten rusten. Dat was een technische uitdaging, maar dankzij de prima voorbereidingen is alles perfect volgens plan verlopen. De komende uren en dagen wordt de brug verder bevestigd", zegt Frédéric Petit van Infrabel.

De spectaculaire werkzaamheden passen in de aanleg van de zogenaamde spoorbypass: een nieuwe spoorlijn die op termijn zal zorgen voor een capaciteitsuitbreiding in Mechelen, aansluiting met de Diabolo en de verbetering van de mobiliteit van en naar Brussel.

Zaterdag om 17.30 uur werd de Jubellaan weer opengesteld voor het verkeer, terwijl het normaal voorzien was voor zondagavond 22 uur.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio